43 четения

Велико Търново чества 134 години от Съединението на България

134 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА КНЯЖЕСТВО БЪЛГАРИЯ С ИЗТОЧНА РУМЕЛИЯ ЧЕСТВА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Празникът по традиция започна с военен ритуал пред сградата на Община Велико Търново. Евродепутатът от БСП Цветелина Пенкова, народните представители от левицата Весела Лечева и Валентин Ламбев, депутатите от ВМРО доц. Милен Михов и от ГЕРБ Станислава Стоянова и Станислав Стоянов, както и много представители на институции и обществени организации, уважиха тържеството.

„Отекнало в световните хроники с думата чудо, това славно, дори епохално по своя характер общобългарско дело е ярък израз на силата на нашия народ. На 6 септември 1885 г. предците ни от двете страни на Стара планина впечатляват цяла Европа със своята смелост, със своята решителност, но най-вече – с родолюбието и искрената обич към своята родина България. Едва седем години след несправедливия Берлински договор историческата правда поне отчасти е възстановена. Народът, живеещ на север и на юг от Балкана, отново става част от една цяла държава. Обединени, предците ни изричат силно думите „Да живее Съединението!”. Дори Великите сили остават безсилни пред волята на нашия народ да бъде свободен, но и обединен“, каза в празничното си слово кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов. И припомни, че Съединението на България е едно от онези паметни събития, което ни прави горди българи и горди жители на историческата и духовна столица на България. Защото точно тук, в града, в който през 1185 г. Асеневци възстановяват българската държава, е направена първата и много решителна стъпка в борбата за национално обединение.

„Нека се запитаме защо успява Съединението? Защо след пет века под робство малка България се опълчва на Великите сили? Какво стои в основата на тези български чудеса – Съединението и 23 години по-късно – Независимостта? Отговорът не е труден – обединението, задружните усилия, единството между народ и политици, между управляващи и опозиция. Искрено вярвам, че днес също можем да бъдем единни. В името на по-доброто бъдеще пред нашите деца“, каза още кметът.

С литературна композиция ученици припомниха историческите събития от 6 септември 1885 г. След това пред паметника „Майка България“ жители и гости на града, депутати, общински съветници, представители на двата университета, на организации и сдружения, поднесоха венци и цветя в знак на признателност към българските герои.

Честването завърши с прожекция на аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!