„Паркинги и гаражи“ с нова бизнес стратегия и преференции за жителите на Велико Търново

Планира се платено паркиране в почивните дни, по-дълго работно време на зоните и специални цени за великотърновци за сметка на туристите

НОВА БИЗНЕС ПРОГРАМА, КОЯТО ЗАСЯГА ПЛАТЕНОТО ПАРКИРАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, внесе за одобрение ръководството на общинската фирма „Организация на движението, паркинги и гаражи“. Чрез концепцията се променя изцяло таксуването и се създават редица облекчения за живущите, както и за студентите. От ръководството на фирмата изтъкват, че през последните 20 г. моторизацията в старата столица е нараснала и болшинството семейства вече имат повече от един автомобил. Същевременно градът си има своя специфика и само няколко по-широки улици, а нуждата от места за спиране и паркиране, особено за туристите, е крещяща.

Едно от предложенията, които ще се обсъждат от местния парламент, е да се създаде платено паркиране в почивните и в празничните дни, а не само в делничните, както е досега. Мотивите са, че именно тогава туристите, които са един от факторите, влияещ на паркирането, по това време са най-многобройни. Ръководството на фирмата настоява и в активния туристически сезон от 1 април до 30 септември да се увеличи работното време на зоните за кратковременно паркиране. В момента сините зони са платени от 9 до 17 часа.

ПЛАНИРАНИ СА И СПЕЦИАЛНИ, ПО-НИСКИ ЦЕНИ ЗА ЖИТЕЛИ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО И СТУДЕНТИ, ПРЕДВИЖДА ОЩЕ НОВИЯТ БИЗНЕС ПЛАН. Те ще плащат по-малко от сега за сметка на гостите на града и западните туристи. От фирмата настояват и за внедряването на специално мобилно приложение, което ще позволява да се плаща паркиране директно през телефона и да се следи за времето, както и за наличните паркоместа. Създаването на еднопосочни улици с места за коли по тях е другата мярка за подобряване организацията на движение. От фирмата предвиждат и увеличаването на местата в сините зони. В момента те са 593, като е планирано да нараснат до около 660. Допълнително се разширяват местата по протежението на ул. „Мармарлийска“ и около Летния театър. 333 хил. лв. са годишните приходи от талончета за паркиране, които има фирмата. Постъпленията се отчитат на Община Велико Търново. Задържаните със скоби пък са платили малко над 150 хил. лв.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *