9 четения

Заради ниските заплати партиите трудно намират кандидати за кметове на малките села

ПАРТИИТЕ И ГРАЖДАНСКИТЕ ФОРМАЦИИ УДРЯТ НА КАМЪК В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА ПРИ ОПИТИТЕ СИ ДА ИЗДИГНАТ КАНДИДАТИ ЗА КМЕТОВЕ. Причината е прозаична и от чисто финансово-битов характер. Възнагражденията на кметовете, особено в малките села, са доста ниски и в никакъв случай кмет – глава на семейство, не би смогвал да се оправи, показа наша проверка. Заради това малцина се навиват да се кандидатират и предпочитат по-спокойни и добре платени трудови дейности. Освен малкото възнаграждение натовареността на местните управници също е доста висока, а ежедневието им преминава в изслушване предимно на хора от третата възраст по всевъзможни казуси и проблеми, които често не са от тяхната компетенция или невъзможни за решаване.

Наша проверка показа, че по закон заплатите на кметовете зависят от броя на населението. Така например градоначалникът на старата столица взима 80 на сто от депутатската заплата, което е около 2600 лв. на месец. Председателят на местния парламент пък получава 80 на сто от кметското възнаграждение. Всички останали местни управници зависят от хората, които управляват. Заради жителите градоначалникът на Дебелец заработва по 1305 лв., а този на Килифарево – 1185 лв. Малко под тях със ставки между 1090 и 1100 лв. са управниците на Самоводене, Беляковец, Водолей, Леденик, Пчелище, Присово и Шемшево.

975 ЛВ. Е ЗАПЛАТАТА НА КМЕТА НА НОВО СЕЛО, КАКТО И НА ТЕЗИ НА МИНДЯ, Плаково, Русаля и Хотница. Възнагражденията на наместничества пък са още по-малки. Тази година, както „Борба“ вече съобщи, няма да има избори за местни кметове в населените места под 350 жители, а местните управници направо ще им бъдат назначавани от кмета на общинския център. Това е регламентирано от Закона за местното самоуправление и местната администрация и засяга цялата страна. Само на територията на община Велико Търново селцата с под 350 жители са над 20.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!