1697 първокласници тръгват на училище в областта

Не достигат учителите по природни науки и математика

1697 ПЪРВОКЛАСНИЦИ СА ЗАПИСАНИ В УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Децата са със стотина повече от миналата година, но една от причините за това е, че родителите масово записват в първи клас шестгодишните си малчугани. 20 деца са се завърнали от чужбина и благодарение на механизма за обхващане на учениците в училищата и детските градини влизат в класните стаи. Те обаче не са ходили на детска градина и подготовката им за първи клас е много проблемна, каза началникът на Регионалното управление на образованието във Велико Търново инж. Розалия Личева по време на заседанието на Областния координационен център за готовността за обхващане в предучилищни и училищни групи на всички подлежащи деца и ученици.

Издирените по този механизъм незаписани първолаци само в община Велико Търново са били близо 180. След направените проверки вече е ясно, че 89% от тях са заминали за чужбина. Тези, които са тук и не са били до момента част от образователната система, са записани в детската градина и в училище. Експертите, които работят по механизма, нямат информация все още само за три деца.

УЧИТЕЛИТЕ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ И МАТЕМАТИКА СЕ ОКАЗВАТ НАЙ-ПРОБЛЕМНИ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Само за една година училищата в региона са търсили 130 педагози с такова образование. Голяма част от местата са се освободили след пенсиониране на учители, но има и преподаватели, които са решили доброволно да напуснат системата, коментира Розалия Личева. Много трудно се намират и учители по професионална подготовка, защото освен с педагогическо образование те трябва да бъдат специалисти и в областта, в която преподават.

14 са все още свободните места за учители в областта по-малко от седмица преди първия учебен ден. Осем от незаетите места са именно за учители по природни науки и математика. Трябват още двама преподаватели по професионална подготовка, както и за начален етап на образованието. Един учител по чужд език е нужен в областта. И само часове преди началото на заседанието са обявени и две непълни работни места за учители по български език и литература.

В ТРИ ГОЛЕМИ УЧИЛИЩА, ДВЕ ОТ КОИТО СА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, РЕМОНТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ И НЯМА ДА ПРИКЛЮЧАТ ДО ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН. И в трите учебни заведения обаче довършителните работи няма да пречат на учебните занятия, категорична е инж. Личева. Все още не е приключил големият ремонт в СУ „Емилиян Станев“, където има спечелен проект по оперативна програма. Там остава да бъдат реновирани актовата зала на гимназията и физкултурният салон. Ремонт има и в ОУ „Димитър Благоев“, където са останали довършителни работи по покрива на школото. Третото училище е СУ „Иван Момчилов“ в Елена.

В останалите учебни заведения в областта са направени козметични и средни по мащаб ремонти. Някои от тях училищата са извършили със собствени сили, за някои общините са оказали финансова подкрепа.

„Другият въпрос, който стриктно проверяваме, е въпросът с училищните автобуси. Жълтите автобуси навсякъде са в изправност и техническите прегледи в ДАИ са задължителни. Искам обаче повече стриктност да проявим там, където училищата нямат училищни автобуси и трябва да наемат такива. Не навсякъде превозвачите осигуряват най-новите си автобуси и най-модерните, за да е сигурно пътуването на учениците“, заяви още инж. Розалия Личева.

24 от всичките 83 училища в областта вече имат електронни дневници и ще нанасят цялата информация за учениците в тях, без да се налага да попълват и хартиени. Скокът е огромен, като се има предвид, че миналата година в областта само четири училища са ползвали такива дневници. В 57 учебни заведения педагозите ще ползват едновременно и електронни, и книжни дневници. Само две са училищата, където все още учителите работят само с дневници на хартия. Това са частното училище в Русаля и ОУ „Васил Левски“ в Средно село.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.