Тийнейджъри пишат книга игра, докато помагат в библиотеката в читалище „Надежда“

СЕДЕМ ТИЙНЕЙДЖЪРИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗАПОЧНАХА ДА ПИШАТ КНИГА ИГРА, докато помагат на библиотекарката Бисера Дживодерова в читалище „Надежда“ във Велико Търново. Габриела Славева, Михаела Борисова, Радина Иванова, Маргарита Стайкова, Стефан Стайков и Александра Георгиева, всички те ученици от пети до осми клас в търновските училища, са решили да разкажат историята на едно момче, наречено Иван Петров. Основният сюжет е свързан с факта, че Ванко завършва 7 клас, приет е в Езикова гимназия, но му предстои първо лятото. И понеже е книга игра, сюжетът има три варианта за развитие. Според първия, Иван отива на село при баба си и дядо си и там се среща със съмнителен съсед. Това е криминалната линия в сюжета, обясняват малките автори и допълват, че според втората възможност Иван отива в библиотеката, за да си вземе книги от списъка, и там попада на обява за инициативата „Помощник на библиотекаря“. Третата възможност, по която може да се развие сюжетът, е любовната нишка. Иван се влюбва през лятото и любовта го променя напълно.

Децата вече са готови с по-голямата част от текста в книгата си. Измислили са и как ще се развият трите сюжетни варианта. Те обаче искат сами да си нарисуват и илюстрациите към книгата, преди да я представят пред свои приятели и съученици.

Габриела, Михаела, Радина, Маргарита, Стефан и Александра са най-верните участници в програмата „Помощник на библиотекаря“, която Бисера Дживодерова провежда вече за трето лято в библиотеката на читалище „Надежда“. Тази година в проекта й са се включили общо 26 деца. Инициативата беше тържествено закрита вчера, когато всички млади помощник-библиотекари получиха грамоти за старанието си през летните месеци. Най-редовните си тръгнаха и с подарък – книга. Докато са помагали на Бисера Дживодерова, децата са зачислявали и отчислявали книги, подреждали са книги в читалнята и хранилището, правили са театър на маса, имали са литературни и езикови задачи и дори са обслужвали читатели.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *