Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Дават 1,9 млн. лв. на 550 семейства в старата част на В. Търново, за да минат безплатно на газ или пелети

Уредите и инсталациите са безплатни за всички, събират желаещите за разяснение

 

ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВЕЧЕ Е В ХОД ЕДИН ОТ НАЙ-ЗНАЧИМИТЕ СОЦИАЛНИ ПРОЕКТИ, КОИТО ПРЯКО ЗАСЯГАТ ЖИТЕЛИТЕ НА ГРАДА. 550 семейства ще получат 1,9 млн. лв., за да подменят старите си отоплителни печки на въглища и дърва с модерни системи за отопление на газ или пелети. Вече са ясни и критериите, по които може да се кандидатства, а от кметството събират желаещи за разяснителна кампания, информира специално за „Борба“ главният еколог на Община В. Търново Зорница Кънчева.

Възможността да получат безплатно уреди и да им бъде изградена система имат живущите от контактната зона на архитектурния резерват, която започва от административната сграда на Общината и се простира на изток, като включва старата част и кварталите „Варуша“, „Асенов“ и стига около университета и квартал „Света гора“. Освен голям социален ефект проектът ще допринесе значително и за подобряване качеството на въздуха, тъй като изследвания показват, че предимно през зимата тези градски части са замърсени над нормите с фини прахови частици.

Безвъзмездната финансова помощ е за 550 хил. евро, като общинският бюджет съфинансира 740 хил. лв. Около 5 хил. лв. средно струва газифицирането на едно жилище, като досега тези пари се поемат изцяло от собственика. Освен комфорта ефектът е и финансов, защото сметките за топло намаляват, тъй като синьото гориво е най-евтиният енергоносител. Огромен е и екологичният ефект. От тази до 2024 година трябва да се подменят печките на 478 домакинства, като първите 70 още до края на годината. Проектът е изключително полезен за град като Велико Търново, тъй като над 90% от замърсяването на въздуха е заради битовото отопление на твърдо гориво. Тоест влиянието на печките на дърва и въглища е в пъти повече, отколкото на индустрията или на автомобилния трафик. Подмяната на отоплителните уреди ще е безплатна за домакинствата“, обобщи Кънчева. Тя допълни, че част от средствата ще отидат и за закупуването на две мобилни станции, с които в реално време ще може да се мери запрашеността. В момента в града действа една ръчна станция, която дава данни с огромно закъснение. Печките на дърва няма да могат да се заменят с климатици, тъй като Европейската комисия счита, че у нас няма достатъчно зелена енергия, а токът се набавя от „Марици”-те.

ТОВА Е ПЪРВИЯТ ОДОБРЕН ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПО ПРОГРАМА LIFE ИНТЕГРИРАН ПРОЕКТ ЗА БЪЛГАРИЯ. В схемата могат да участват само домакинства, които се отопляват на дърва или въглища и желаят да преминат към отопление с пелети или природен газ. Във формуляра за кандидатстване може да се изтъкне предпочитание както за отоплителен уред на природен газ, така и на пелети, като се посочи кое желание е първо и кое – второ. Кандидатите ще бъдат уведомени за кое отоплително оборудване са класирани, а ако има повече желаещи от предвидената бройка, 550-те семейства ще бъдат подбрани и по допълнителни критерии.

В края на следващата седмица в Община Велико Търново ще бъде направена и специална среща с желаещите, на която ще получат допълнителни разяснения.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *