50 четения

Ферма за трюфели и защитени видове откриват в търновската Гимназия по електроника

ПЪРВАТА ПО РОДА СИ ФЕРМА ЗА ТРЮФЕЛИ И ЗАЩИТЕНИ ВИДОВЕ НАПРАВИХА В ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ЕЛЕКТРОНИКА „А. С. ПОПОВ“ във Велико Търново. Фермата ще бъде официално открита в първия учебен ден. Тя е дело на учителите, които със собствени сили са успели да направят всичко, да изкопаят езеро и да поставят хранилки за катеричките, които от години кръстосват двора на училището. В момента в езерото плуват два изкуствени лебеда, но много скоро във водата ще се появят истински патки, казва директорът на гимназията Нели Николова.

Професионалната гимназия по електроника нашумя с трюфелите си преди няколко месеца, когато ученици първи разпознали скъпите гъби, откъснали няколко и пробвали да ги продадат. „Когато медиите написаха и показаха трюфелите, хората нападнаха двора. В началото леко се бяхме притеснили и ядосали, но се оказа, че те ни направиха услуга. Гъбите се опрашиха, разпространиха се и станаха в пъти повече, отколкото бяха. Тогава решихме да заградим пространството“, разказва Нели Николова. Тя потърсила помощта на професионални лесовъди, които да почистят добре двора, и на призива й се отзовал Любо Велчев, който пратил хора да подреждат дърветата според стандартите. „Нашите дървета са широколистни видове, тук са от 1963 г., когато са били засадени, за да се оформи парк, само две-три години преди да бъде построена гимназията. Когато оформиха и подрязаха дърветата, се отвори пространство, сякаш въздухът стана повече и трюфелите започнаха да растат“, допълва г-жа Николова.

Педагогическият екип решил, че е време да си защити богатството, и гимназията кандидатствала с проект пред Министерството на образованието и науката. Министър Красимир Вълчев бил толкова впечатлен от идеята за фермата, че приел да отпусне средства за нейното създаване. Така училището получило около 4000 лв. С тези пари и с доброволния труд на учителите дворът вече е почистен и отлично поддържан.

17 дка са зелените площи около сградата на гимназията и три декара от тях са превърнати във ферма, за която отсега нататък ще се грижат учениците. Специално за целта гимназията е кандидатствала по министерската програма „Подкрепа за успех“, по която ще бъдат създадени две групи по интереси – „Екология“ с ръководител Драгомир Драголов и „Природни науки“, чийто ръководител ще бъде учителката по география Петя Гьозова. 30 тийнейджъри ще бъдат обхванати в двата клуба, допълва Нели Николова и уточнява, че съвременните деца често нямат село и не могат да различат не само патка от гъска, ами и патка от петел.

„Компютърните технологии превърнаха децата в затворени. А и нашите специалности са такива – свързани с техника и машини, и природата започна да липсва на децата. Затова се надяваме с тази ферма да им запалим любопитството“, казва и Драгомир Драголов, който уточнява, че от трите познати вида трюфели – бели, черни и червени, в двора на гимназията растат бели и черни. Белите са по-скъпи, килограм такива гъби стига до 1800 евро, а най-скъпият бял трюфел, продаван някога, е продаден в САЩ за 10 000 евро. Черните вървят за по 500 – 1000 евро на килограм.

„Учениците ще се грижат за трюфелите и за цялото ни стопанство. Решили сме да продаваме продукцията и всички средства ще влагаме в закупуване на мебели или спортни съоръжения. Всъщност ще купуваме това, което децата поискат, и от което те самите кажат, че има нужда“, категорична е Нели Николова.

РЕКС И КАМЕРИ ЩЕ ПАЗЯТ ФЕРМАТА НА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ЕЛЕКТРОНИКА. Камерите ще предават в реално време движението на животните в двора, както и преминаващите хора. А Рекс е кучето на гимназията. Учителите го взели от приюта и вече са му направили къща и даже името му са написали на нея. Двамата единадесетокласници Стефан и Синан ще отговарят за Рекс, който в момента е поверен в ръцете на Петя Гьозова.

Цялото училище ще се грижи за прехраната на кучето и за целта в двора ще бъдат поставени контейнери за разделно събиране на отпадъци и ще има един, специално за биологични отпадъци. „По-нататък искаме да направим и пространство, в което да си произвеждаме компост. Искаме да пуснем костенурки и пъдпъдъци също, но за целта ще трябва и клетки да им направим“, допълва г-жа Гьозова.

„Проблемът е, че училището е пешеходна зона, и ние не затваряме двата входа, за да улесним майките, които водят децата си в яслата и детските градини. Обаче не можем да се преборим с недобросъвестните гражданки, които ни обират цветята. Пак сме напълнили саксиите, които, за съжаление, ще бъдат тотално опразнени и оскубани след изборите, защото в сградата има секции за гласуване“, признава директорката.

СВОЯТА 50-А УЧЕБНА ГОДИНА ЗАПОЧВА ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО ЕЛЕКТРОНИКА. Предстои в училището да бъде извършен и сериозен ремонт, защото сградата не е пипана от 1970 г., когато е открито училището. От реновиране има нужда и новото крило, което е строено 1982 г. По Оперативна програма „Региони в растеж“ са заделени 1,6 млн. лв. за ремонтните дейности, които трябва да започнат почти веднага след началото на учебната година, казва зам.-директорът инж. Марин Тонков.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *