Над 10 тона боклуци събраха доброволците в региона

Кметът Даниел Панов засажда дръвчета, областният управител напълни 30 чувала със смет

 

СТОТИЦИ ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТТА СЕ ВКЛЮЧИХА В КАМПАНИЯТА „ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО“. СРЕД ТЯХ БЯХА И КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО Даниел Панов и областният управител проф. Любомира Попова. Градоначалникът избра да залесява, докато губернаторката и екипът й се впуснаха да събират отпадъци в района на Старото военно училище.

108 нови дръвчета – бреза, бряст и дъб, обогатяват вече хълма Света гора и едноименния парк в района, който е и най-големият в общината. Залесяването в съботната сутрин събра много великотърновци сред природата, а за него дойде и кметът Панов. Инициативата бе специален акцент в националната кампания. Бяха избрани и още четири района за почистване – парк „Ксилифор”, местността около бившата фабрика „Васил Мавриков”, екопътеката край Преображенския манастир и кв. „Бузлуджа”.

Не липсваха и доброволци, които събираха боклуци в междублоковите пространства на жилищните квартали във Велико Търново. Най-активни бяха представителите на кварталите „Бузлуджа“ и „Колю Фичето“. Едно семейство допринесе за почистването на градинките и детската площадка в квартал „Чолаковци“.

Добър пример дадоха и децата от трета група „Звездичка“ на детска градина „Първи юни“. Заедно със своите родители малките ентусиасти почистиха двора на учебно заведение и местата за отдих около градината. За няколко часа те събраха осем чувала.

„Благодаря на всички, които не само в рамките на кампанията, но и всеки един ден се грижат за чистотата и красотата на Велико Търново, за облагородяването на междублоковите пространства и градинки, за природните местности край града. Благодаря и на доброволците от нашия град, които дават пример със своята гражданска съвест”, коментира кметът на старопрестолния град.

Активно участие в „Да изчистим България заедно“ взеха и много павликенчани. В града бе извършена уборка на около 40 места. Доброволците върнаха предишния облик на зелени площи, детски площадки, междублокови пространства и паркове. За целта бяха употребени над 500 чувала и ръкавици, осигурени от местната власт. Само за първите часове на деня ентусиастите събраха близо два тона боклук, който бе извозен до регионалното депо в община Никопол.

НАРОДНИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ ОТ ГЕРБ ИНЖ. КЛАВДИЯ ГАНЧЕВА СЕ ВКЛЮЧИ В НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ „ДА ИЗЧИСТИМ БЪЛГАРИЯ ЗАЕДНО“ в горнооряховското село Драганово. По инициатива на номинирания за кмет на селото Светослав Иванов и с подкрепата на настоящия местен управленец Нели Грошкова бяха почистени централните улици, алеи и градинки, а също и местният парк.

В община Свищов в националната доброволческа кампания „Да изчистим България заедно“ се включиха повече от 360 участници, които събраха над 3000 кг отпадъци от 13 различни района. По традиция в почистването се включиха всички училища и голяма част от детските градини, както и представители на общинската администрация. Много от жителите на града почистиха околоблоковите си пространства, с което допринесоха за по-добрия вид и комфорта на своите квартали.

Най-мащабната кампания „Да изчистим България заедно“ обедини и младежите, и по-опитните активисти от ВМРО – Велико Търново, в подкрепа на инициативата и за екологичното почистване на чешмите. На един от най-големите християнски празници – Кръстовден, войводите запалиха свещички за здраве и успех в Преображенския манастир, след което се отправиха към обекта на екоакцията си.

За по-малко от два часа Самоводската чешма в посока с. Ресен и районът около нея светнаха. Активистите събраха около 70 чувала с боклуци и всякакви отпадъци, сред които определено имаше и „находки“ – якета, банкови карти, дори паметник. Самата чешма и прорасналата трева около нея бяха измити с водоструйка, а една част от храстите беше орязана.

Най-честите отпадъци, на които доброволците в региона попадаха, бяха пластмасови бутилки и чантички за еднократна употреба, за които са нужни стотици години разграждане.

Освен почистване на замърсените места много хора реализираха и други благородни акции – ремонтираха счупени пейки, боядисаха детски площадки, възстановиха счупени туристически табели и т.н.

Екип „Борба”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *