Над 4 млн. лв. инвестиции в девет старинни сгради във Велико Търново донесоха престижна награда на Едмънд Бек

ПОВЕЧЕ ОТ 4 МЛН. ЛВ. ИНВЕСТИЦИИ САМО В РЕМОНТИ И СПАСЕНИЕТО НА ДЕВЕТ АРХИТЕКТУРНИ ШЕДЬОВЪРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, включително и сгради, правени от ненадминатия майстор Колю Фичето, донесоха на американския филантроп Едмънд Бек и неговата фирма една от най-авторитетните награди в сферата на туризма и културно-историческото наследство. На специална церемония във Военния клуб в София във връзка със Световния ден на туризма 27 септември компанията „Бул Бек” получи престижната награда в категорията „Инвестиции във възстановяването на обекти с културно-историческо значение“. Приза получи прокуристът на дружеството Любомир Марков, който е първият, разкрил красотите, историческите дадености, архитектурното и културно богатство на тексаския мултимилионер г-н Бек, чието сърце завинаги остава във Велико Търново. Наградите се връчват от медийната компания „К и П Адвъртайзинг” и кампанията „Дестинация България“ и са за общини, инвеститори и мениджър, допринесли за развитието на туризма в България.

АМЕРИКАНСКИЯТ БИЗНЕСМЕН ЕДМЪНД БЕК, КОЙТО Е НОСИТЕЛ И НА НАГРАДАТА „ВЕЛИКО ТЪРНОВО”, ОТ ГОДИНИ СИ Е СПЕЧЕЛИЛ УВАЖЕНИЕТО НА ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ с дейността си по възраждането на едни от най-красивите сгради и обекти в старата столица, които бяха в окаяно състояние. Бившият американски военен възстанови първо хана „Хаджи Николи“, построен от Колю Фичето – обект със статут на национален паметник на културата.

Досега в културни ценности и сгради Едмънд Бек е вложил над 4 млн. лева. Той притежава девет емблематични сгради в старата част на града. Започна възстановяването на друг шедьовър на Колю Фичето – Стамболовия хан, както и на първия български хотел след Освобождението – „Царъ Борисъ“, а в момента насочва фокус и към Йоновия хан, както и към изграждането на надземен паркинг с панорамна площадка в старата част на Велико Търново.

С. МАРИНОВ

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.