334 четения

Направиха първа копка на новата общинска детска градина „Шареният замък”

Забавачката на панорамен терен от 4,6 дка на ул. „Димитър Рашев” 5 ще е готова за 450 дни

 

СЛЕД БЛИЗО 40 ГОДИНИ, В КОИТО В СТАРАТА СТОЛИЦА НЕ Е ПРАВЕНА ОБЩИНСКА ДЕТСКА ГРАДИНА, В КРАЯ НА МИНАЛАТА СЕДМИЦА бе направена първа копка на новата забавачка. Строителството й по документи трябва да приключи за 450 дни, но изпълнителите от старозагорската компания „Рендстрой” ще направят всичко възможно да са готови преди този срок. Градината ще се намира на ул. „Димитър Рашев“ 5, в началото на квартал „Зона В“, като основният вход ще е откъм улица „Венета Ботева“.

Проектът на забавачката „Шареният замък“ е разработка още от времето на предишния кмет д-р Румен Рашев, но финансирането бе осигурено едва наскоро от сегашния Даниел Панов. Парите са по общинската инвестиционна програма, а одобрението на средствата стана единодушно в местния парламент в началото на тази година. Това е втората забавачка, правена в града в годините на демокрацията, като първата е частна – изградена от фирмата „Илстрой” в кв. „Слънчев дом”, припомнят запознати.

Над 2,5 млн. лв. е инвестицията в новата общинска детска градина, която трябва да приеме близо 100 деца. Основният й вход ще е от ул. „Венета Ботева”.

Проектът е на Архитектурно бюро „Евроарх 2000” на арх. Люблена Пунчева и арх. Димитър Батчиев.

КОКЕТНАТА ДЕТСКА ГРАДИНА ВЪВ ФОРМАТА НА ЗАМЪК С ДВЕ КУЛИ Е УМИШЛЕНО ПОЗИЦИОНИРАНА ИМЕННО В ТОЗИ КВАРТАЛ, в който няма забавачка, и родителите са принудени всеки ден да водят децата си или до центъра, или до съседния квартал „Бузлуджа”.

„Шареният замък” отговаря на всички съвременни изисквания за забавачки. Градината ще е разположена на площ от 4616 кв. метра заедно с двора й. Тя ще има пет самостоятелни, богато озеленени площадки. Всяка от тях ще е по 100 квадрата, като общата, спортна – три пъти по-голяма. Към самата сграда замък са планирани и няколко вътрешни градини, тип английски двор. Според основните проектни параметри застроената площ на сградата е 1368 кв. м.

На тях малчуганите ще се занимават с ролеви игри, ще имат физкултурен салон на открито, кътове с беседки за тихи занимания, места за художествено творчество и даже открит амфитеатър с площ от 120 кв. метра.

„Шареният замък” е на два етажа с множество занимални, игротеки и обслужващи помещения за удобство на възпитаниците на забавачката и на техните преподаватели. На сутерена е предвиден и плувен басейн с няколко физкултурни салона и умивални, както и просторни кухни и трапезарии.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *