Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Школският звънец удря за 20 978 ученици в 85 училища в областта

17 нови професии ще се изучават в учебните заведения

 

20 978 УЧЕНИЦИ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ТРЪГВАТ ДНЕС НА УЧИЛИЩЕ. 8550 момичета и момчета ще прекрачат училищния праг в учебните заведения в община Велико Търново. 1700 са първокласниците.

Най-много са първолаците в СУ „Емилиян Станев“ в старата столица, където има сформирани шест паралелки. По пет първи класа са направени в основните училища „Бачо Киро“ и „Св. Патриарх Евтимий“, четири са паралелките в СУ „Вела Благова“. В другите две основни училища в града – „П. Р. Славейков“ и „Димитър Благоев“, са сформирали по три паралелки в първи клас. И тази година в училищата в по-малките населени места децата ще учат в смесени и непълни класове.

„Към 12 септември в областта има 28 момичета и момчета, които са останали незаписани в училище. Отпадналите ученици в задължителната за обучение възраст са 19. За 143 деца няма никаква информация къде са и защо не са на училище“, коментира началникът на Регионалното управление по образованието инж. Розалия Личева. И уточнява, че тази година промени в училищната мрежа няма да има, няма и предложени за закриване училища. Учебните заведения в областта са 85, две от тях са частни – гимназия „Аркус“ във Велико Търново и училището в с. Русаля.

81 са професионалните и профилирани паралелки в училищата, които правят прием след 8 клас. Заявеният прием за обучение по професии е 52 паралелки към 29 профилирани в съотношение 64,20% към 35,80%, уточнява инж. Розалия Личева. Само два дни преди 15 септември тя е трябвало да закрие паралелката по организация на туризма и свободното време в Държавната търговска гимназия в Свищов, защото записалите се в нея осем деца са се преориентирали. „Децата остават в същото училище, просто са решили да се запишат в друга специалност – „Спедиция и транспорт и складова логистика“, уточнява инж. Личева.

Промяна има и в приема на Професионалната гимназия по жп транспорт в Горна Оряховица. Там е била подадена заявка за две паралелки с по две специалности във всяка от тях. Броят на паралелките се запазва, но две от професиите отпадат заради липсата на деца. Училището остава без прием в професиите „Електрообзавеждане на жп техника“ и „Осигурителни и комуникационни системи“. За другите две професии обаче – „Ръководител движение“ и „Локомотиви и вагони“, желаещите са доста повече, затова решението е всяка от тези специалности да остане като цяла паралелка.

17 нови професии има разкрити в училищата в областта за новата учебна година. Девет от професионалните паралелки са за дуално обучение, спрямо миналата учебна година увеличението е с 38%. Част от новите професии са защитени или са в списъка с професии, за които областта ще изпитва сериозен недостиг в следващите пет години, затова тези класове остават да съществуват, въпреки че в тях са се записали малко ученици.

Часове преди първия учебен ден все още има свободни места за деветима учители по английски език, история, физическо възпитание, професионално образование, изобразително изкуство и математика. Има място за един ресурсен учител и за двама педагози в целодневната форма на обучение.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *