24 четения

Битка за преференции, хората с по-задни места в листите се готвят да ги пренареждат

За да минават напред, кандидатите трябва да имат поне 7 на сто мажоритарен вот от този на общата им листа

 

ТОТАЛНО ПРЕНАРЕЖДАНЕ НА ОСНОВНИТЕ ЛИСТИ НА КАНДИДАТИТЕ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ СЕ ОЧАКВА СЛЕД ИЗБОРИТЕ В КРАЯ НА ОКТОМВРИ. Мнозина, които по някаква причина са поставени на по-задни места, отсега договарят лични преференции, с които се надяват да минат напред и да попаднат в местния парламент, за сметка да поставените в началото на списъка, които по правило са и любимците на водачите и партийните ръководители. Изискванията за преференциалния вот вече са съвсем различни. Кандидатите да изместят някого, който е пред тях, трябва да акумулират поне 7 на сто от общите гласове, които получава листата като цяло. Само преминалите прага пък ще минават напред, а колкото повече гласове получат преференциално, толкова по-голям става шансът им за местния парламент.

Най-голяма ще е битката в БСП, където още помнят лошите резултати на местния вот от 2015 г., когато червената листа събра едва 3925 гласа и успя да вкара само петима съветници. Поуките от поражението обаче явно не са хванали ред, тъй като лицата, на които залагат червените, които този път са в широка коалиция, са сходни. При сегашните правила и тогавашният резултат прагът от 7 на сто би бил реципрочен на 274 гласа. Наша справка показа, че доста под него са даже местните лидери на столетницата. През 2015 г. големият печеливш за тях се оказа Стоян Витанов, който сега също е в избираемата зона. Заради поредния си номер 5 в листата, който съвпада с номера на бюлетината, той успява да акумулира на последния вот 464 преференции. Със стабилно мажоритарно присъствие е Валерия Дончева, която получава 281 индивидуални гласа. Сегашният областен председател е с 222, емигриралият в Англия общински шеф Стефан Стефанов е със 146, а приемникът му Стефан Антонов – с 95. Адвокат Ирена Стасинопулу получава 122 преференции, а Христо Бижев – 113, показа справка на „Борба”. Всички те попадат и в новия списък с кандидати за Общинския съвет. Заради ниската миза тук битката за преференции се очаква да бъде и най-голяма.

АКО ГЕРБ ПОВТОРИ РЕЗУЛТАТА СИ ОТПРЕДИ 4 ГОДИНИ, ТО ТОГАВА ПРИ ТЯХ ПРАГЪТ ЗА ПРЕФЕРЕНЦИИ БИ БИЛ 923 ГЛАСА. Казано иначе – които от кандидатите имат под тази цифра преференциален вот, няма да могат да пренареждат местата си. Според анализатори обаче ситуацията отпреди четири години, когато Даниел Панов спечели още на първи тур, ще е доста по-различна сега. Иначе тогава сегашният зам.-кмет Ганчо Карабаджаков взе 859 индивидуални гласа, а друга важна фигура – Александър Нанков, има над 532. Д-р Валентин Точков е с 512, Венцислав Спирдонов – с 368, а д-р Николен Стойнов – с 355.

Сред рекордьорите по преференции е един от важните играчи на местния вот – предприемачът Любен Велчев, който е кандидат и сега в обща формация с Калина Широкова и Иван Александров, разбра „Борба”. Тримата тогава получават съответно по 636, 422 и 249 индивидуални гласа.

Сред хората, акумулиращи доста преференции, е и адвокат Николай Илчев, който сега ще е част от коалицията около БСП. Има на сметката си 444 лични гласа. 580 преференции пък е имало за Мирослав Трифонов, който тогава е бил кандидат на „Реформаторския блок”, докато сега ще е част от листата на ГЕРБ.

Ето и кой колко взе на последните избори за общински съвет във Велико Търново:

ГЕРБ – 13 190 гласа

БСП – 3925

„Реформаторски блок” – 2613

Движение „Царевград за Велико Търново” – 2045

„Българска демократична общност” – 1897

„ВМРО – Обединени патриоти” – 1827

ДПС – 1451

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!