7 четения

Фондация нахрани с топъл обяд 1000 души в неравностойно положение във Велико Търново

1000 социално слаби бяха нахранени в старата столица от новоучредената фондация „Генерал Протогеров“. В неделя на обяд в парка „Марно поле“ всеки желаещ получи войнишки боб с кюфтета, хляб, минерална вода и вафла за десерт. Останалата храна бе предоставена в Дома за хора с ментални увреждания в Пчелище.

„Средствата за обяда са осигурени от дарители на фондацията, а храната е приготвена в кухнята на атракцион „Калоянова крепост“ – Арбанаси. Известена е Териториалната агенция по безопасност на храните и имаме всички необходими разрешителни за акцията. Хората приемат много добре инициативата“, сподели Георги Радев, председател на организацията.

Той заяви, че фондацията има уговорка с няколко социални дома за месечни доставки на хранителни продукти – ориз, картофи, олио, хляб и други стоки от първа необходимост.

В акцията в неделя бяха ангажирани 15 членове на фондацията и още толкова представители на обединението „Национален проект – Приказка за България“. На метри от пункта за раздаване на храна патриотите обучаваха деца в историческо направление. Малчуганите носеха българско средновековно облекло и усвояваха месенето на хляб, стрелба с пушка и т.н. „Правим го заедно, защото искаме да покажем на децата, че да даряваш, може да е забавно и хубаво“, обясни Радев. Председателят на „Генерал Протогеров“ разкри, че следващата инициатива на обединението е поставянето на още свободни библиотеки в старата столица. Шкафове с книги ще бъдат сложени в началото на седмицата в парка „Марно поле“ и до автобусната спирка пред МДТ „Константин Кисимов“. Дори да има посегателство по тях, фондацията ще направи необходимото да ги възстанови и да продължи идеята, увери той.

„Качеството ни на живот зависи от нашите взаимоотношения и чистотата на околната среда. Няма да се откажем от нещо добро, за което знаем, че в най-скоро време ще даде положителен резултат на самия град“, коментира Радев.

Той сподели, че следващия месец фондацията ще дари 30 анцуга на детския спортен клуб по таекуондо „Инвикта“ в Горна Оряховица.

Фейсбук страницата на организацията е https://www.facebook.com/protogerov.foundation/ и на нея ще бъдат публикувани предстоящите каузи и всички събития, които обединението инициира.

По думите на председателя, организацията има нужда не само от финансово подпомагане, но и от желаещи да станат нейни членове.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *