Горнооряховските първолаци бяха зарадвани с книжка с послание от кмета инж. Добрев

3000 ученици влязоха в класните стаи в общината

 

С ИЗДИГАНЕ НА НАЦИОНАЛНОТО ЗНАМЕ И ПОСРЕЩАНЕ НА УЧИЛИЩНИТЕ ЗНАМЕНА ЗАПОЧНА ПЪРВИЯТ УЧЕБЕН ДЕН В УЧИЛИЩАТА на община Горна Оряховица. 2889 ученици влязоха в класните стаи на общинските училища. 293 от тях прекрачиха за първи път училищния праг. Всички първокласници от общината получиха на първия учебен ден книжка с послание от кмета инж. Добромир Добрев.

В първия учебен ден инж. Добрев и заместник-кметът Йорданка Кушева гостуваха в СУ „Георги Измирлиев“. Заместник-кметът Николай Георгиев удари първия звънец заедно с учениците от ОУ „Иван Вазов“. Председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов уважи откриването на учебната година в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“. Заместник-кметът Деница Коева и секретарят на Общината Анелия Димитрова бяха гости на училищното тържество в СУ „Вичо Грънчаров“. Общински съветници и представители на Дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“ уважиха тържествата във всички общински училища.

В много от училищата новата учебна година започна с нови придобивки – обновени класни стаи, нови униформи или отличителни знаци, спортни площадки, обновен вътрешен интериор. Децата от началния етап в СУ „Георги Измирлиев“ пък започнаха учебната година с благотворителен жест. По предложение на техните учители, вместо пищни букети, класовете от I до IV избраха благородна кауза – да набират средства за Родилното отделение в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Така още в първия учебен ден най-малките показаха, че могат да научат на доброта и съпричастност по-възрастните.

Общо 293 първокласници започнаха новата 2019/2020 учебна година в общината. Броят на първолачетата в Горна Оряховица е 235, а в съставните селища е 55. Първокласниците ще се обучават в 15 паралелки, от които 12 в общинския център.

НАЙ-МНОГО ПЪРВОКЛАСНИЦИ ПОСРЕЩНА СУ „ГЕОРГИ ИЗМИРЛИЕВ“ – 85, КОИТО ЩЕ СЕ ОБУЧАВАТ В ЧЕТИРИ ПАРАЛЕЛКИ. Най-малко са първолаците в Писарево – трима. В три от училищата първокласниците ще се обучават в слети паралелки – ОУ „Отец Паисий“ в Писарево, ОУ „Климент Охридски“ в Драганово и в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Поликраище.

В общинските училища в община Горна Оряховица в първия учебен ден влязоха 2889 ученици в дневна форма на обучение, които ще се обучават в 147 паралелки.

В държавните професионални гимназии ще учат 1040 ученици, разпределени в 51 паралелки.

И през предстоящата учебна година най-много са учениците в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ – 400, като всички те са в дневна форма на обучение. Приетите ученици след завършен VІІ клас са 196. Най-много са приетите в ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ – 77 ученици.

За новата учебна година има две нови специалности в ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – „Полиграфия“ и „Трайни насаждения“, и една в ПГЖПТ „Н. Й. Вапцаров“ – „Ръководител движение“.

Маломерните паралелки в общинските училища се очаква да бъдат 27, а слетите – 10. Девет от слетите паралелки са и маломерни въпреки сливането на два класа.

В пет от общинските училища ще има по-малко от 80 ученици. ОУ „Елин Пелин” – Първомайци, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Поликраище, ОУ „Отец Паисий” – Писарево, ОУ „Васил Левски“ – Върбица, и ОУ „Климент Охридски“ – Драганово. За тези пет училища се налага задължително дофинансиране, което ще бъде осигурено от общинския бюджет.

В четири от общинските училища са разкрити групи за задължителна предучилищна подготовка на 5- и 6-годишни деца. Това са СУ „Вичо Грънчаров”, ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, ОУ „Паисий Хилендарски”. Децата в тях са 58. Малчуганите в общинските детски градини се очаква да бъдат 1172. От тях 29 са в две яслени групи.

Във всички общински училища и детски градини в община Горна Оряховица са доставени безплатните учебници и учебни помагала, както и задължителната училищна документация.

Две от основните училища на територията на общината са средищни – в селата Върбица и Поликраище, където е осигурен транспорт за пътуващите ученици и са създадени условия за целодневно обучение. В училищата преди началото на учебната година са извършени проверки от РЗИ и учебните заведения са готови за провеждане на нормален учебен процес.

 

Снимките са от СУ „Г. Измирлиев”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.