718 четения

Красен Кънчев – Красивия от Присово отива на съд за обира на близо 2 млн. лв. от пощата в Хасково

Преди три години полицията откри вкопани тайници около къщата на състезателя по мотоциклетизъм

 

КРАСЕН КЪНЧЕВ – КРАСИВИЯ ОТ ПРИСОВО ОТИВА НА СЪД ЗА ОБИРА НА ВЕКА – ЗАДИГНАТИ БЛИЗО 2 МЛН. ЛВ. ОТ ХАСКОВСКАТА ПОЩА, научи „Борба“. Известният състезател по мотоциклетизъм и с множество криминални регистрации е подсъдим след тригодишно разследване. В нощта срещу 8 юни 2016 г. у нас гръмна грандиозният скандал за обир на 1 832 700 лв. от поща. Маскирани крадци влязоха в сградата на Централната поща в Хасково през служебния вход, завързаха и заляха с белина охранителя и откраднаха огромната сума пари. Товарният микробус, с който се предполагаше, че е извършен обирът, бе открит на неколкостотин метра от пощата.

Още тогава сред заподозрените бе и Красивия от Присово. Полицията откри вкопани в земята тайници около къщата на Красен Кънчев във великотърновското село. Разследващи получили сигнал, че под земята около къщата има тайници. Мястото било проверено с детектор за метал, но се оказало, че в тях няма пари, а 85 мобилни телефона, и се предполага, че с тях групата е поддържала връзка. Намерени са и други, за които разследването тогава мълчи…

Едва в началото на септември 2019 г. прокуратурата в Хасково е внесла обвинителен акт за обира срещу Красен Кънчев, шефа на охраната на пощата Тихомир Мавродиев и още едно лице. Сагата с разследването продължи три години, защото още в началото Красивия бе арестуван, но после освободен под парична гаранция, а след това обвиненията свалени. По цялото разследване са разпитани над 100 свидетели, изготвени са над 40 различни експертизи.

Като в криминален екшън групата маскирани мъже проникват в сградата на пощенската станция, обезвреждат охранителната техника и привеждат в безпомощно състояние охранителя. След като закопчават възрастния пазач с белезници, за минути проникват в трезора и отварят три големи метални каси. Отмъкват приготвените торби с пари, предназначени за плащане на пенсии. Задигат парите и изчезват по предварително подготвени маршрути. Разследването обхвана територията на цялата страна. Разследващите влизат в дирите на заподозрените. Открити са улики и веществени доказателства.

 

БЕЛЕЗНИЦИ ОТ ТАЙНИЦИТЕ ИЗДАВАТ КРАСИВИЯ

 

Според запознати със случая с тайниците, в дома на Кънчев са били открити и белезници, съпоставими по вид, модел и материал с тези, с които е бил завързан пазачът на пощата в нощта на обира. Открита е и саморъчно направена скица на пощата. На нея са описани местоположението на будката на пазача, на касата, на датчиците. Разследващите разполагат и с показанията на анонимен свидетел, който разпознал Кънчев да обикаля около пощата дни преди обира. Човекът му се сторил подозрителен с качулката посред лято. Кънчев е живял известно време в Хасково, близо до Централната поща.

Засечени са били и автомобилите „Фиат Марея“ с русенска регистрация и „Пежо“, което се оказа собственост на Мавродиев. Камерите на АПИ са заснели колите в нощта, когато изчезнали парите от Хасково.

НЯКОЛКО МЕСЕЦА ПРЕДИ ПОЩЕНСКИЯ ОБИР КРАСЕН КЪНЧЕВ БЕ ЗАБЪРКАН В МНИМО ОТВЛИЧАНЕ В ТУРЦИЯ с искане на откуп от 1 млн. евро. После се оказа, че става дума за неплатени части за мотори от него и други български състезатели, а не за отвличане. През 2002 година Тодор Анчев – Русенеца бе задържан в Испания заедно със съдружника си Красен Кънчев от Присово за крадени канадски чекове и фалшива валута. В момента Анчев излежава 10-годишна присъда в Испания.

През декември 2015 година за въпросния Кънчев гръмна новината, че бил отвлечен в Турция и искали за него огромния откуп. След това МВР официално опроверга версията, а тогава в Присово никой не знаеше нищо за отвличането на Красен. Хората говореха само, че мъжът за тях е свързан основно с участия в кражби на коли и други престъпления.

Нели СУКОВА

Сн. интернет

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *