martineli

martineli

В Джулюница посрещнаха първокласниците с възстановка на килийно училище

В община Лясковец тържествено откриха новата учебна година

 

С официални тържества започна новата учебната година в училищата на община Лясковец. С издигане на националния трибагреник под звуците на химна на Република България и с внасяне на училищното знаме започна честването на първия учебен ден и в трите училища. 678 ученици влязоха в класните стаи на общинските училища – СУ „Максим Райкович”, НУ „Цани Гинчев” в града и в ОбУ „П. Р. Славейков” в Джулюница. 75 от тях прекрачиха за първи път училищния праг. Всички първокласници от общината получиха на първия учебен ден подарък книжка с послание от кмета д-р Ивелина Гецова.

Джулюнското ОбУ „П. Р. Славейков” за пореден път доказа, че е иновативно училище, тачещо традициите и пазещо духа на предците ни. Там 117 деца започнаха новата учебна година. Тържественото откриване премина с празнична програма под наслов „С България в сърцето“. Пред гости и родители бе представена историята на училището, като всички заедно направиха едно пътуване във времето, започнало през 1834 година със създаването на първото българско училище и звъна на училищната камбана. За посрещането на първокласниците по-големите възпитаници и учителите на джулюнското школо бяха подготвили възстановка на килийното училище – така, както са били въвеждани в клас децата през Възраждането. После започна и първият урок с изписване на буквичките с дървени пръчици върху пясък. За новата учебна година в Джулюница бе реализирана и идеята на педагозите да съчетаят съвремието с традиционната българска визия – първокласниците и всеки учител носеше народна носия или частица от нея – аксесоар, накит, шевица.

Най-голямата гордост за учителите от СУ „Максим Райкович” пък е спечеленият в навечерието на новата учебна година проект по програма „Еразъм +” с участието на още пет страни от Европа. Името на проекта е „По-бързо, по-високо, по-силно” и е фокусиран върху спорта.

Прага на НУ „Цани Гинчев“ прекрачиха 89 ученици. От тях 26 са първокласниците. През тази учебна година предстои реализирането на няколко проекта, като най-мащабният е „Заедно срещу насилието в училище“, финансиран по програма „Еразъм +“. По този проект училището е координатор и ще работи в партньорство с НПО от Италия, България и турско частно начално училище от Одрин.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *