29 четения

Инж. Любомир Шербетов преди сдаването на поста: „Браншът страда най-много от липса на кадри и нелоялна конкуренция”

СЛЕД ШЕСТ ГОДИНИ НАЧЕЛО НА РЕГИОНАЛНАТА СТРУКТУРА НА КАМАРАТА НА СТРОИТЕЛИТЕ ИНЖ. ЛЮБОМИР ШЕРБЕТОВ ЩЕ СДАДЕ ВЛАСТТА. По устав на авторитетната организация, която обединява всички най-мощни компании от целия регион, шефът на камарата може да има максимум два последователни мандата. „Събранието за избор на нов председател е в началото на следващия месец. Има много качествени хора и добри експерти, които могат да поемат. Засега няма официално внесена кандидатура, но такива ще бъдат издигнати в самия ден на форума“, коментира сегашният шеф на задругата на строителите.

„Борба“ разбра, че вариантите за ръководител на камарата са няколко. Сред тях личат имената на съуправителя на „Пътни строежи ВТ“ инж. Филип Маринов, предприемача и собственик на фирма „Тера“ Лъчезар Петков, Станислав Василев и шефката на общинската фирма „Инвестстрой 92“ Ина Минчева – Кърджилова.

Към момента членовете на Областната камара са 63-ма от най-изявените в бранша фирми. Като член на сдружението е поканен и местният Строителен техникум, за който камарата осигурява стипендии.

ИНЖ. ШЕРБЕТОВ Е КАТЕГОРИЧЕН, ЧЕ КАЧЕСТВЕНОТО СТРОИТЕЛСТВО В РЕГИОНА НИ Е В ПОДЕМ, НЕЗАВИСИМО ЧЕ БРАНШЪТ ТЪРПИ ударите на сивия сектор и нелоялната конкуренция, а уязвими от това са предимно по-малките фирми.

Все още има фирми, които работят в сенчестата страна на бизнеса. Това до голяма степен е свързано с другия проблем – липсата на кадри. Има бригади – най-вече от малцинствата, които обикалят обектите и се пазарят за работа, само че искат да работят на черно, за да не губят помощите, които получават като фиктивни безработни. И някои фирми ги наемат. Това съответно им позволява да предлагат по-ниски цени и да подбиват офертите на тези, които работят на чисто.

„Камарата полага големи усилия да пресече тази практика, но без помощта на държавата не можем да се справим. Някак трябва да се спре този модел – да живееш на помощи и да работиш на черно”, обобщава председателят на камарата. Според него час по-скоро трябва да се промени и Законът за обществените поръчки, според който основен критерий в момента при организирането на търговете е ниската цена. „Качеството не предполага ниска цена и затова има проблеми при санирането, строителството на пътища и т.н. Този критерий трябва да се промени“, убеден е инж. Шербетов.

Гладът за кадри води и до увеличаване на възнагражденията в сферата на строителството. В момента около 1000 лв. е заплатата на общите работници и на най-неквалифицираните. „Има колеги, които вече ангажират персонал от Турция и Гърция, както и от Украйна и Молдова“, обяснява инж. Шербетов. Като гледаме каква работа има само до края на програмен период 2020 г., е ясно, че няма да се справим само с нашите работници. Има много работа, а хората ги няма, коментира инж. Любомир Шербетов. Възраждането на строителните училища е един от начините да се подпомогне секторът.

Преди пет години камарата създаде като дъщерно дружество фирма за строителна квалификация. Така ние сами си произвеждаме кадри, обучавайки ги на място по региони, като камарата поема по-голяма част от разходите, а се включват и фирмите, които имат нужда от обучение на работниците си“, коментира още Шербетов.

Стилян НАЙДЕНОВ

 

Един коментар за “Инж. Любомир Шербетов преди сдаването на поста: „Браншът страда най-много от липса на кадри и нелоялна конкуренция”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!