13 четения

Мюзикълът „Зех тъ, Радке! Зех тъ!” за първи път на театрална сцена във Велико Търново

Миряна Башева е автор на текстовете на всички песни в комедията

 

КОМЕДИЯТА „ЗЕХ ТЪ, РАДКЕ! ЗЕХ ТЪ!“ Е НОВОТО ПРЕМИЕРНО ЗАГЛАВИЕ НА МУЗИКАЛНО-ДРАМАТИЧНИЯ ТЕАТЪР „КОНСТАНТИН КИСИМОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Постановката е по комедията „Михал Мишкоед” на Сава Доброплодни и музика на Димитър Вълчев, а текстът на песните е на Миряна Башева. Търновският театър е първият в България, който поставя „Зех тъ, Радке! Зех тъ!” като мюзикъл след популярния през 70-те години на миналия век телевизионен вариант на Хачо Бояджиев. Първата премиера е на 19 септември от 19 часа, втората – на 25 септември.

Режисьор на спектакъла е Гълъб Бочуков, директор на Театрално-музикален център „Димитър Димов” в Кърджали, който е автор и на сценичния вариант на заглавието. Диригент-постановчик е Игор Богданов, диригент е Васил Вълчев, над сценографията работи Лидия Къркеланова, хореографията е на Катя Богданова, а хормайстор – Яница Брънзелова. Ролите изпълняват Иван Митев, Милен Иванов, Стефка Златкова, Силвия Шекилова, Полина Петкова, Виктор Терзийски, Стефка Петрова, Валерия Пейчева, Стефан Методиев, Йордан Чейреков и др.

„За всеки театър е истинско предизвикателство, когато се появи такова заглавие, но когато влезе в репертоара на МДТ „Константин Кисимов”, вече е събитие”, признава Гълъб Бочуков, който работи за втори път с екипа на търновския театър. И припомня, че Сава Доброплодни пише „Михаил Мишкоед“ през 1853 г. и това е първият български драматургичен текст. Поставен е на сцена в Шумен три години по-късно. С тази премиера се поставя началото на българския театър.

Телевизионният мюзикъл е създаден през 1976 г., а оттогава никой не е посягал към него. „С голям труд успяхме да открием музикалния материал в личния архив на Димитър Вълчев. Той се съхранява от неговата сестра, която ни предостави оригиналните ръкописи на автора”, обяснява диригент-постановчикът Игор Богданов.

След „Криворазбраната цивилизация” и „Вражалец”, „Зех тъ, Радке! Зех тъ!” е третият мюзикъл, познат от телевизионния екран, който великотърновският театър представя на сцена.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!