4 четения

Център от семеен тип за настаняване на деца откриха в Елена

Лентата на социалното заведение прерязаха министърът на социалната политика Бисер Петков и кметът инж. Дилян Млъзев

 

Дадоха официален старт на първия в Елена Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи без увреждания. Специален гост на церемонията бе министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. В звеното вече живеят седем деца, а капацитетът е 10 места. Социалното заведение ще се издържа от държавния бюджет, като в него ще се предоставя жизнена среда за пълноценно израстване на малчугани, лишени от родителска грижа, за които към момента на настаняване са изчерпани възможностите за връщане при биологичните родители или приемно семейство. В центъра децата ще получават необходимите грижи и подкрепа за личностно съзряване и изграждане на умения за самостоятелен и независим живот.

Сградата е изградена по проект, финансиран от ОП „Развитие на селските райони“, на стойност около 320 000 лв. Тя е с разгъната площ от 312.50 кв. метра и в нея са обособени пет спални помещения, стая за персонала, дневна, перално помещение, санитарни възли, коридор, преддверие, склад, килер и голям двор.

„Първоначалният замисъл бе това да е защитено жилище за деца с уреждания, но промяна в обстоятелствата наложи да променим предназначението. В действителност на територията на община Елена имаше нужда от подобен тип заведение. През 2018 година социалните служби са работили по 70 сигнала за деца в риск в града и прилежащите села“, коментира кметът инж. Дилян Млъзев.

Градоначалникът сподели, че макар капацитетът на центъра да е 10 места, има опции за увеличение във времето. За потребителите се грижат осем души персонал, от които шест детегледачки, осигуряващи 24-часово обгрижване.

„Процесът на деинституционализация на деца се осъществява от 2010 година и вече е на финалната права. Крайният срок е до 2021 година. Към момента значително се намали броят на децата, които са настанени в институции, малчуганите са около 500, обитаващи главно медико-социални домове. Когато стартирахме извеждането им, бяха над 7500 деца. Броят на закритите институции е 114, а сега функционират само 23“, информира социалният министър Бисер Петков.

Той допълни, че паралелно с деинституционализацията се изграждат и социални услуги в общността в подкрепа на децата и семействата – центрове за настаняване от семеен тип, които предлагат среда, близка до семейната. До момента са създадени над 600 такива социални заведения.

„България вече има една разгърната мрежа от услуги за деца и подкрепа на техните семейства“, категоричен е министърът.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки авторката

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!