Бившият търновски депутат Цветан Цветанов учреди Евро-атлантически център за сигурност

Каузата на новата организация, която включва изявени български експерти и получи солидна международна подкрепа, е сигурна и просперираща България в един сигурен и предвидим свят

 

Евро-атлантически център за сигурност учреди на 16 септември Цветан Цветанов, който бе шеф на най-голямата парламентарна група и дългогодишен народен представител от Великотърновския избирателен район. Центърът е независима неправителствена организация, включваща експерти и професионалисти в различни сфери на сигурността, независимо от партийната им принадлежност, обединени от общите евро-атлантически ценности и идеята за задълбочаване на сътрудничеството в сектор „Сигурност” в региона и трансатлантическото пространство.

Според организаторите от фундаментално значение за сигурността в трансатлантическото пространство са зачитането на евро-атлантическите демократични ценности, международното право, доверието в международните организации, човешките права, свободата на медиите и върховенството на закона. В осъществяването на своите цели центърът ще работи с всички институции, политически партии и граждански организации в България, които споделят евро-атлантическите ценности, и ще се стреми да разширява обществената подкрепа за тях.

„Мисията ни като Евро-атлантически център е да предоставяме качествени професионални анализи, да генерираме идеи, да даваме решения и да търсим възможност за чуваемост на различни гледни точки, като стимулираме дебат по темите от сектор „Сигурност”, заяви Цветан Цветанов, председател на Управителния съвет на центъра.

„Тъкмо поради факта, че темата е строго експертна и в повечето случаи понятието сигурност се свързва със секретност, е необходимо да има организации като нашата, създадени с идеална цел, които професионално и експертно да осигурят достъп на гражданите до тази така чувствителна и важна за обществото ни информация“, продължи г-н Цветанов.

До момента Евро-атлантическият център има официалната подкрепа на посланик Даниел Фрийд, дипломат с 40-годишен опит и старши директор на Съвета за национална сигурност при президентите Клинтън и Буш, Фиона Хил, специален сътрудник на президента Тръмп и старши директор по въпросите за Европа и Русия към Националния съвет за сигурност на САЩ (2017 – 2019), в момента старши изследовател и директор на Центъра за САЩ и Европа в института “Брукингс”, Робърт Сингер, специален съветник на президента на Израел и бивш вицепрезидент на Световния еврейски конгрес, Дейвид Харис, главен изпълнителен директор на Американския еврейски комитет в Ню Йорк, д-р Хелмут Палдер, бивш старши министерски съветник към Министерството на правосъдието на Бавария, Юрген Хайке, член на Ландтага на Бавария (1994 – 2018) и държавен секретар в баварското Министерство на вътрешните работи (2007 – 2008), Николас Льобел, член на немския Бундестаг от ХДС/ХСС, Агустин Диаз де Мера, бивш евродепутат, депутат в парламента на Кралство Испания и директор на полицията на Испания, Пол Сантяго, бивш директор по глобалните въпроси на Международната асоциация на полицейските началници (IACP), и Фатмир Медиу, депутат и бивш министър на отбраната на Албания (2005 – 2008).

„Разбира се, ключова роля имат и българските експерти и професионалисти, които участват в дейността на центъра, защото на тях се пада основната работа по изграждане на доверие към нас от страна на институции и граждани, както и реалните ползи за обществото от дейността ни. При създаването на екипа водещи бяха два принципа – заложихме на хора с реален опит и знания и с ясна евро-атлантическа позиция“, уточни г-н Цветанов.

Сред първите членове на Центъра са журналистът Христо Христов, проф. Румен Кънчев, проф. Евелина Келбечева, психологът Росен Йорданов, адвокат Борис Велев, Борислав Велков, анализаторът Кристиан Шкварек, д-р Виктор Серафимов, Евгения Стоянова, Екатерина Борисова, Стоян Георгиев, Драгомир Младенов, Петър Матов и София Петкова.

„Включвам се в центъра като дълбоко убеден човек, че България трябва да заеме мястото, което й се полага сред нашите партньори в евро-атлантическото пространство“, заяви Росен Йорданов.

„Стартирането на центъра е изключително навременно в контекста на стратегическото съперничество към настоящия момент в глобален план“, подчерта проф. Кънчев.

„Важно е и приветствам разпознаването на културата и образованието като част от националната сигурност“, поясни проф. Келбечева по повод проектните области за бъдещите дейности на центъра.

Първите инициативи на центъра ще бъдат свързани с темите за дезинформация и фалшиви новини, борбата с трафика на хора, етническия мир и толерантност, както и създаването на култура на спомнянето за периода на комунистическия режим в България.

“Нашата кауза е сигурна и просперираща България в един сигурен и предвидим свят”, подчерта Цветанов.

Повече информация за целите, дейностите и екипа на Евро-атлантическия център за сигурност може да откриете на www.easecurity.org.

 

One thought on “Бившият търновски депутат Цветан Цветанов учреди Евро-атлантически център за сигурност

  • 19.09.2019 в 15:47
    Permalink

    „Евро-атлантически център за разпродаване на останалото от България“, е по-вярното наименование! Направо да му се доповръща на човек от наглостта на мутри, като плешо и плювню…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.