Виртуозен измамник завлякъл за 16 г. четирима хазаи с 9000 лв.

45-годишният свищовлия Илхан Дебелия е обвинен от прокуратурата и в заплахи с убийство

 

ВИРТУОЗЕН ИЗМАМНИК ЖИВЯЛ 16 ГОДИНИ В СВИЩОВ ПО КВАРТИРИ, БЕЗ ДА ПЛАЩА НАЕМ, установила полицията. 45-годишният жител на крайдунавския град си е живял царски, без да плаща от 2002 г. до декември 2018 г., когато срещу него е започнало досъдебно производство. Съвсем наскоро Илхан Дебелия се завърнал от гурбет в чужбина, след което е станал клиент на държавното обвинение.

В хода на разследването е изяснено, че през тези 16 г. в Свищов той е наемал жилища под наем с обещанието, че ще плаща наема и направените разходи. Впоследствие обаче и наемът, и разходите оставали неплатени. За това време свищовлията успял да измами четирима хазаи, на които дължал общо около 9000 лв. Последните завлечени наглият мошеник дори заплашил с убийство, защото те непрекъснато му „досаждали” с искане да си плати задълженията. Накрая на собствениците им писнало от заплахи и голи обещания и се оплакали на полицията и прокуратурата в Свищов.

Дебелия е добре познат в Свищов с множество дребни измами и завличане по всевъзможен начин на хора, които дори не са се жалвали, защото сумите били по 20 – 30 лв. Мъжът причаквал възрастни пред лекарски кабинети и обещавал бърз преглед без опашки срещу 200 лева. По квартирите в града Илхан Дебелия живеел със семейството си – жена и две деца. Обикновено наемал квартири от възрастни хазаи или собственици, които не живеят в града. С тях комуникирал по телефона и така по-лесно давал обещания за плащане на наем и сключване на договор. Едни от последните измамени било семейство, което много упорито започнало да си търси парите от Дебелия. Тогава той се заканил да убие мъжа и да подпали друго жилище на съпругата му.

След доклад на материалите в прокуратурата завчера той е привлечен като обвиняем за измама и заплахи с убийство, наложена му е мярка за неотклонение „подписка”.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.