Проф. Цветан Ракьовски е новият носител на наградата за литературна критика на Община Златарица

ПРОФ. ЦВЕТАН РАКЬОВСКИ Е ТАЗГОДИШНИЯТ НОСИТЕЛ НА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА ЗА ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА, КОЯТО ОБЩИНА ЗЛАТАРИЦА и Катедрата по българска литература във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ дават. Отличието е на името на Иван Мешеков и Иван Радославов и се връчва през две години.

Проф. Цветан Ракьовски, преподавател в Благоевградския университет, е 13-ият носител на приза и го получава за цялостен принос в литературната критика. Решението за това е на катедра „Българска литература“ при филологическия факултет на ВТУ.

Бронзова статуетка, изработена от проф. Константин Денев и парична премия, която осигурява Община Златарица, ще получи българският критик на тържествена церемония. Тя е част от тържествата в чест на двамата критици Иван Мешеков и Иван Радославов.

По традиция по време на литературните празници в общината ще бъде представена една преиздадена книга на един от двамата критици. Тази година книгата е на Иван Мешеков – „Г. П. Стаматов. Изобличител реалист“, която за първи път излиза през 1936 г. и към момента се е превърнала в библиографска рядкост. Новото издание е посветено на 150-годишнината от рождението на Георги Стаматов.

Тържествата в Златарица са на 20 септември в 14 ч. Те започват с поднасяне на цветя и венци пред паметните плочи на местата, където са живели двамата литературни критици. След това ще се проведе традиционната литературна научна сесия, която събира академични лица от цялата страна.

Националната награда за литературна критика на името на Иван Радославов и Иван Мешеков е през 1992 г. по идея на акад. Иван Радев и членовете на катедра „Българска литература“ от ВТУ и на Община Златарица. През годините нейни носители са представителите на елита на българското литературознание старши н.с. Сабина Беляева, която е била удостоена със статуетката посмъртно, проф. Никола Георгиев, проф. Светлозар Игов, проф. Иван Радев, проф. Радосвет Коларов, проф. Михаил Неделчев, проф. Симеон Янев, проф. Чавдар Добрев, проф. Милена Кирова, проф. Антония, доц. Пламен Дойнов и проф. Иван Станков.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.