Първият цветен часовник в България ще тръгне на 22 септември във В. Търново

Големината на циферблата е с диаметър 5,20 м, минутната стрелка е 2,40 м

 

ПЪРВИЯ ПО РОДА СИ ЦВЕТЕН ЧАСОВНИК В БЪЛГАРИЯ ИЗГРАДИХА ЧЛЕНОВЕТЕ НА РОТАРИ КЛУБА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Часовникът се намира в огромната градина пред сградата на Факултета по изобразителни изкуства.

Съоръжението е доставено и монтирано от италианска фирма, която е специализирана в производството на часовници за градска среда. Фирмата има свое представителство в Пловдив и именно българският представител ще се грижи за механиката и електрониката на сложното устройство. То е пристигнало във Велико Търново с гаранция осем години.

Цветният часовник е оборудван с GPS връзка. Ако спре токът, сигналът от тази връзка ще даде скорост на часовника и ще му позволи да догони изоставането във времето. Освен това часовникът е устроен така, че да може да се сверява сам на всеки две седмици. Сам ще минава и от лятно в зимно часово време и обратно, обяснява пастпрезидентът на клуба Кольо Дамянов.

5,20 метра в диаметър е големината на циферблата, дължината на минутната стрелка е 2,40 метра, а тази, която отмерва часовете, е 1,60 метра. Стрелките се задвижват от механизъм, който е вкопан в земята. Около часовника вече са засадени цветя, които с времето ще разцъфнат и ще го направят още по-красив, допълва още г-н Дамянов. Идеята на ротарианците е озеленяването около циферблата регулярно да бъде подменяно не само според сезона, а и според най-важните събития и празници, които се случват във Велико Търново.

НОВАТА ПРИДОБИВКА Е РЕАЛИЗИРАНА ИЗЦЯЛО СЪС СРЕДСТВА НА РОТАРИАНЦИТЕ В СТАРАТА СТОЛИЦА. Около 10 000 лв. е вложената от тях инвестиция до момента. Те са участвали и в подготовката на мястото, където вече са поставени стрелките. Засега те посочват символичен час, но на 22 септември съоръжението ще заработи официално и след тържествено откриване.

Туристическа атракция са цветните часовници и такива има в много градове по света. Най-големият е в Ниагара парк в Канада и е монтиран там през 1950 г. Диаметърът му е 12 метра, минутната стрелка е 6 метра, а часовата – четири.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *