Сева Памукчиева бе на школа за млади политически лидери на Департамента на САЩ

Най-младата адвокатка във В. Търново ще участва в местните избори в старата столица с „Да, България“

 

ОТ ТРИСЕДМИЧНА ПЪТУВАЩА ПРОГРАМА ЗА МЛАДИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЛИДЕРИ СЕ е завърнала най-младата адвокатка от В. Търново Сева Памукчиева. Тя е от „Да, България“ и ще участва в предстоящите местни избори в старата столица. Сева е участвала в международната програма на Департамента в САЩ с още 25 млади политици от различни държави. Сред тях е имало хора с различни професии от Ямайка, Тайван, Бразилия, Македония, Турция, Словакия и т.н. Програмата на Държавния департамент е най-старата за млади политически лидери и съществува вече половин век, обяснява Сева.

„Имаше хора от различни професии и на високи постове в своите страни. Дамата от Ямайка например бе водеща в новините на телевизията там, от Тайван имаше общински съветник. Програмата има за цел да обхване широк спектър от хора, които се занимават с обществен и политически живот и да им даде поглед върху развитието на политическата наука в световен мащаб. Лично аз за пръв път бях в САЩ, запознах се много интересни хора, видях и научих доста неща, които са приложими във В. Търново и хич не са трудни. За всички участници имаше теми, а моята бе „Отговорност и отчетност на институциите“, разказва адв. Памукчиева.

СВОЕОБРАЗНОТО ПЪТЕШЕСТВИЕ БИЛО В НЯКОЛКО ГРАДА НА САЩ, но за съжаление, без Ню Йорк. Филаделфия, Денвър, Вашингтон, Кливланд, Флорида са част от градовете, където семинаристите са се срещали с различни хора. Гостуване в Белия дом не е имало, защото за обиколка е трябвало да има специално разрешение и предварителна заявка. Пътуващата програма е започнала от Филаделфия, където една от срещите е била с главния юрист на общината, който се оказал с доста големи правомощия и при установени гафове на кмет и администрация отговорността била персонална, а не на цялата община.

ПОЧТИ ВЪВ ВСЕКИ ЩАТ НА АМЕРИКА ИМАЛО ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ „слънчеви закони“, според които гражданите могат да участват във всяка среща на местната власт, от което търновката е била много впечатлена. Другото, което тя смята за възможно за прилагане във В. Търново, са електронни услуги за всичко, каквито е видяла по време на американската програма в Денвър. Пак в Денвър част от групата е била по програмата на вечеря в семейството на проф. Виндхем Лупеско, който преподава въведение в международните отношения в тамошния университет. Сева е била изумена, че професорът знае много и в детайли за аферата „Апартаментгейт“ у нас и може свободно да я коментира. Прекараните няколко часа в класическа американска обстановка в дома на професора впечатлили Сева и с факта, че със съпругата му имали и френско гражданство и за Европарламент гласували на място във Франция.

ЕДНА ОТ ЖИТЕЙСКИТЕ ИСТОРИИ НА ДАМАТА ОТ ТУРЦИЯ ПЪК показала, че по чисто граждански път една преводачка може реално да участва в промените на своята страна. Бурджу Акчеру била от Анкара и преди няколко години сформирала граждански контрол за последяване на изборите в Турция. Сега тя имала сериозна неправителствена организация и станала част от единствената партия с лидер жена – „Добрата партия“. С нея Сева станала приятелка и смята да поддържа този контакт, защото е много ценен и доказателство как един гражданин с професия може реално да участва в политиката.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.