Търновските ротарианци купуват нова апаратура за белодробната болница „Д-р Трейман“

„Плод за капка кръв” е следващата инициатива на клуба за изследване нивото на кръвната захар при деца

 

НОВА И МОДЕРНА АПАРАТУРА НА СТОЙНОСТ ОКОЛО 68 000 ЛВ. СА ОСИГУРИЛИ ЗА БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА „Д-Р ТРЕЙМАН“ ВЪВ Велико Търново членовете на Ротари клуб. Те работят по проекта си от миналата година, когато започнаха мащабна кампания под мотото „Дишането е живот“ за набиране на средства за закупуването на нов бронхоскоп за лечебното заведение.

Апаратът извършва прецизна диагностика на редица заболявания на белия дроб и дихателните пътища, като всички тези изследвания се заплащат от Здравната каса. В болницата във Велико Търново годишно се извършват около 300 бронхоскопии, но сега действащият апарат е стар и работи много трудно. Произведен е през 1996 г. и вече е амортизиран.

Освен че набираха средства от свои благотворителни инициативи, ротарианците кандидатстваха и с проекта си пред фондация „Ротари“ и успяха да защитят идеята си. Търновската организация е получила средства от фондацията и от чуждестранни клубове в Турция, Румъния и Украйна.

Целият проект е на стойност 80 000 лв., от които 68 000 лв. ще бъдат вложени в закупуването на бронхоскопа. 12 000 лв. са заделени за тримесечното обучение на трима специалисти от търновската белодробна болница, където благодарение на финансирането ще бъде обособен кабинет по бронхоскопия.

„Това е първият ни проект с глобално финансиране от международната фондация. Успяхме да го защитим и преминахме успешно през дългата и изключително тежка процедура за по-малко от година. Избран е вече доставчикът на апаратурата след проведен търг, доуточняваме и подробности около обучението. Надяваме се в началото на следващата година новата апаратура да бъде монтирана и да заработи“, коментира пастпрезидентът на ротарианците Росен Великов.

„ПЛОД ЗА КАПКА КРЪВ“ СЕ НАРИЧА СЛЕДВАЩИЯТ ПРОЕКТ НА РОТАРИ КЛУБ, КОЙТО СТАРТИРА В НАЧАЛОТО НА НОЕМВРИ. Проектът е свързан с изследване на нивото на кръвна захар при деца от първи до трети клас.

1147 малчугани от три великотърновски училища ще бъдат изследвани като превенция на една от най-бързо разширяващата се като обхват болест – диабета. Изследването ще обхване три училища – СУ „Емилиян Станев“ и двете основни училища „Бачо Киро“ и „Св. Патриарх Евтимий“. Специалисти ще влязат в учебните заведения, за да мерят кръвната захар на учениците. Всяко изследвано дете ще получи официален документ за нивото на кръвната си захар и препоръки за последващи действия, ако това е необходимо. Резултатите ще бъдат поставени в запечатан плик, който ще бъде предаден на съответния родител от класния ръководител или директора на учебното заведение. За да участва в изследването, детето предварително трябва да представи попълнена декларация от родителите си, с която те позволяват да бъде извършена манипулацията. Като награда малчуганите ще получат плод от страна на Ротари клуб.

„По данни на Световната здравна инспекция това заболяване придобива размерите на пандемия, от него страдат повече от 360 милиона души. И пак според данните на здравната инспекция след 10 г. в света заболелите ще бъдат над 500 000 души. В България статистиката казва, че от това заболяване страдат около 500 000 души, още по-тревожното е, че 40% от хората не знаят, че имат диабет“, представя предисторията на проекта адвокат Кирил Андреев, президент на Ротари клуб.

За съжаление, данни за заболелите деца в Търновска община няма. „Това, което успях да науча от статистиките на РЗИ и Здравната каса, е, че болните деца до 18 г. са седем, но това, според мен, е нереална цифра, защото пък другата цифра – за болните над 18-годишна възраст търновци, е в пъти по-голяма – 1203-ма“, коментира и началникът на Социалната дирекция в Общината Росица Димитрова като партньор на ротарианците в техните социални инициативи. И пак според статистиката, в областта 3173 души страдат от диабет.

Кампанията на търновския клуб включва и обучението на 121 специалисти, които работят в учебните заведения. Всички те са медицински кадри и ще получат повече информация за заболяването, както и умения да работят с деца, страдащи от диабет.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.