Новини

Удостоиха пет сгради в региона със сертификат за достъпна среда за хора с увреждания

Сградата на Областната администрация във Велико Търново, Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“, хотел „Панорама“ в старата столица, СОУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица и Комплексът за социални услуги в Полски Тръмбеш получиха сертификат, с който се удостоверява наличната в тях достъпна среда за хора с увреждания. Свидетелствата бяха връчени от председателя на Комисията за защита от дискриминация Ана Джумалиева на специална церемония, домакинствана от губернатора проф. Любомира Попова. Изборът именно тези здания да бъдат удостоени е направен след прецизно обследване, проведено от началото на април тази година от експерти на ведомството.

„Изграждането на достъпна архитектурна среда е един много важен ангажимент. Сградата на Областна администрация е решила този въпрос преди години. Тя има изградена среда, която осигурява достъп за хората с увреждания. В тази сграда се помещават още много институции и по този начин е улеснен достъпът и до тях“, каза областният управител.

Джумалиева представи дейността на комисията и провеждащата се в момента Национална кампания за достъпна архитектурна среда под наслов „Достъпна България”. Инициативата се подкрепя от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, президента Румен Радев и много популярни личности у нас.

В рамките й се изследва достъпността на градската инфраструктура и сградите на институциите, като целта е не само да бъдат установени обектите, неотговарящи на изискванията за достъпност, които ще получат препоръки, а впоследствие и санкции, но и да бъдат показани добрите примери.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *