За 8 млн. лв. изграждат 12 километра канализация на Беляковец

ЕДИН ОТ НАЙ-ВАЖНИТЕ ПРОЕКТИ, ЗАСЯГАЩИ МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЩИНА, Е НА ФИНАЛНАТА права. След като Общинският съвет вече одобри т.нар. воден проект на Беляковец, това са сторили и от управляващия орган, чрез който се осигурява финансирането. По данни на кметството Беляковец е едно от най-динамично развиващите се села, но като доста други, кара на септични ями. Изграждането на нова ВиК система е планирано още при предишния кмет д-р Румен Рашев, но се реализира едва сега. След като средствата за това вече са потвърдени, предстои да бъде пусната и обществена поръчка за изпълнител. Междувременно селото, в което имотите са едни от най-скъпите, вече почти е съединено с Велико Търново заради динамичния инвестиционен процес. Ежегодно Беляковец набъбва с по двайсетина къщи, които строят предимно млади семейства, както и представители на средната класа, като вече са застроени или са в етап на застрояване територии до регулационните граници на селото с областния център.

ВЕЧЕ Е ИЗГОТВЕН ПРОЕКТ ЗА НОВА КАНАЛИЗАЦИЯ НА СЕЛОТО, КОЕТО ИМА НАД 1000 ЖИТЕЛИ. Стойността й е за близо 8 млн. лв., а плановете за изграждането й са одобрени от Общинския съвет. Новата мрежа ще е с обща дължина от над 12 километра и ще обхване всички улици, след което отпадните води на селото ще бъдат зауствани в главния колектор на Велико Търново. По проект са предвидени 519 сградни канализационни отклонения и помпена станция за изпомпване на отпадъчни води от ниско разположени райони.

Новата канализация ще се изпълни поетапно, а повредените улични настилки ще бъдат възстановени. Средствата за изграждането й се осигуряват по проект.

Стилян НАЙДЕНОВ

One thought on “За 8 млн. лв. изграждат 12 километра канализация на Беляковец

 • 20.09.2019 в 9:51
  Permalink

  Ех, Стиляне, поне да се беше разходил до Беляковец, преди да пишеш глупости като „вече почти е съединено с Велико Търново“.
  Селото се разраства, но в други посоки 🙂
  Между Беляковец и Велико Търново „инвестиционният интерес“ обработва всяка педя земя, само още в дворовете на хората не е изорал, а и оградата на НВУ малко му пречи, иначе и техните терени ще засее.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *