Изгоря целият покрив на нов блок в кв. „Картала”, огън изпепели 100 дка треви в Беляковец

Огнеборци гасиха над шест часа кооперацията във В. Търново, спасиха пет къщи и 50 животни в близкото село

 

НАД ШЕСТ ЧАСА И ПОЧТИ ДО ВЧЕРА СУТРИНТА ЕКИПИ НА ПОЖАРНАТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ГАСИХА ПОКРИВА НА НОВА ЖИЛИЩНА КООПЕРАЦИЯ на ул. „Димитър Буйнозов” в кв. „Картала”. Изгорял е целият покрив от близо 500 кв. метра и от водата са засегнати апартаментите в блока, който още не е населен. Той се намира на една от новите търновски улици, където кипи усилено строителство, а в съседство живеят само млади семейства с много малки деца. Пламъците от покрива на новата кооперация лумнаха около 17 часа, когато хората се прибират от работа. Заради силния вятър огънят се разпространи бързо, на място пристигнаха няколко пожарни с огнеборци, стълба и вишки на строителни фирми. Потушаването на пожара продължи до полунощ, а до сутринта на мястото имаше дежурен екип от огнеборци с автомобил.

Причините за инцидента са в процес на изясняване от полицията, която вчера сутринта извърши оглед. Щетите са вероятно за над 100 000 лева. Работи се по всички възможни версии за пожара, какъвто във Велико Търново до момента не е имало. Предполага се небрежност при работа с горелки и заваръчни инструменти, хвърлен фас и дори умисъл при лумването на огнената стихия на покрива.

ПО СЪЩОТО ВРЕМЕ ТЪРНОВСКИТЕ ОГНЕБОРЦИ ГАСИХА И ПОДПАЛЕНИ ОТ ЧОВЕШКА НЕБРЕЖНОСТ СУХИ ТРЕВИ КРАЙ БЕЛЯКОВЕЦ. По данни на пожарната са изгорели 100 дка с треви. На мястото бяха пет автомобила с 15 пожарникари начело с шефовете на търновката команда Пламен Иванов и от Регионалната пожарна Николай Александров. На мястото на огнената стихия бяха и областният управител проф. Любомира Попова, зам.-кметът проф. Георги Камарашев, кметицата на Беляковец Албена Беренска. В потушаването на пламъците се включиха над 50 доброволци, граждани и военни, които успяха да направят над километър просеки, за да спрат пламъците, които пълзяха към крайните къщи на селото. В крайна сметка са спасени пет застрашени от огъня къщи и 50 глави добитък.

Пак в сряда в късния следобед горяха и сухи треви в Хотница, но този път огънят е предизвикан от скъсана електрическа жица в селото. Пожарникари, доброволци и кметът Десислав Йорданов участваха в потушаването на пожара и до пострадали и засегнати къщи също не се стигна. Само в сряда в областта е имало 15 сигнала за пожари в сухи треви, предизвикани от небрежност при палене на открити огньове. Независимо от силния вятър и постоянните драми, които се случват именно поради такива причини, хората продължават да хвърлят неизгасени цигари, да палят стърнища и треви от нивите си и да варят буркани на открито с мисълта, че „това не може да се случи на мен”.

Нели СУКОВА

Видео: фейсбук

Публикувахте от Димитър Тасев в Сряда, 18 септември 2019 г.

 

Публикувахте от ивайло атанасов в Сряда, 18 септември 2019 г.

 

Един коментар за “Изгоря целият покрив на нов блок в кв. „Картала”, огън изпепели 100 дка треви в Беляковец

  • 19.09.2019 в 13:24
    Permalink

    За съжаление, няма да разберем точната причина в сянка, макар, че някои хора се досетиха. Юруш на застраховките, с които пак ще се направи блока (ремонта) и покрива. “Човека” няма да строи друг блок, все нещо трябва се строи обаче :), тъжно но е истина.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *