182 четения

Инж. Добромир Добрев: „86 млн. лв. са вложените инвестиции в Горна Оряховица през втория ми кметски мандат“

Приоритет в новия му управленски период ще са мащабни ремонти по селата

 

86 МЛН. ЛВ. СА НАПРАВЕНИТЕ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ИНВЕСТИЦИИ ПРЕЗ 2015 – 2019 ГОДИНА. ТОВА ОТЧЕТЕ КМЕТЪТ НА ГРАДА ИНЖ. ДОБРОМИР ДОБРЕВ. Средствата са осигурени по различни програми, като ключова е била ОП „Региони в растеж“. Той увери, че толкова големи финансови вложения не са постъпвали в общината за предходните 25 години. Посочи, че сред най-значимите реализирани проекти във втория му мандат са модернизирането на градската среда, подобрената инфраструктура и оборудването на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ с нова медицинска апаратура. Инж. Добрев увери, че има ясна визия за благоустройството на общината за следващите четири години, и благодари на екипа и бизнеса в града, с чиято помощ са постигнати отличните резултати във всички местни политики.

„В началото на втория ми мандат бяхме изправени пред огромно предизвикателство – една програма, която беше наситена с много обекти, дейности и проблеми за решаване. С нашия опит и екипност доказахме, че можем да се справим с всички перипетии“, заяви инж. Добрев.

Градоначалникът сподели, че Общината е спечелила 21 млн. лв. европейско финансиране за различни проекти, като над 5 млн. лв. са осигурени от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Получените трансфери по програми за временна заетост пък били над 700 000 лв., а по програма „Красива България“ и Националния доверителен екофонд са отпуснати почти 900 000 лв. За саниране са изразходени 16,6 млн. лв., а капиталовите разходи на Общината за изграждане и ремонт на различни обекти възлизат на 42 млн. лв.

„Най-видимият и одобряван проект е реконструкцията на площад „Георги Измирлиев“. Проектът беше много тежък и изпълнен с доста трудности, но крайният резултат е достатъчно красноречив. Естествено, винаги има забележки, но колегите ежедневно правят проверки и се стремят да отстраняват всеки проблем. Визията на централната градска част се промени. При рязането на лентата поставихме капсула за поколенията с послание, което след време да се прочете, и се надяваме да доведе до надграждане на реализираните дейности“, каза градоначалникът.

Той подчерта, че друг изключително добре приет проект касае парк „Детски кът“. По думите му реновирането на района е превърнало мястото в истинско бижу за града.

Инж. Добрев отчете положителните резултати по отношение подобряване на подземната инфраструктура. А именно изграждането на трикилометров водопровод в квартал „Гарата“.

„Това беше жизненоважно за жителите на този район, защото проблемът датира още от основаването на квартала. По този начин осигурихме захранването с йовковска вода на около 200 домакинства. В квартал „Градска градина“ пък се реализира частична подмяна на водопреносната мрежа. В ход е подмяната на колектори 2 и 3 в централната градска част, което ще разшири жилищната зона откъм местностите Бабенец и Чуруковец. В тези райони има голям строителен интерес“, увери кметът.

В рамките на втория му мандат е направена реконструкцията и модернизацията на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ и детските градини „Елена Грънчарова“ и „Добра смяна“. Трите учебни заведения са били санирани и преобзаведени.

Част от инвестиционната програма било и изграждането на приют за бездомни.

„Проблемът със скитащите хора, които нямат дом в общината, е решен. В момента в социалното звено са настанени 13 души, а капацитетът е 15 места. Потребителите имат право да останат три месеца, като през този период им съдействаме да си извадят лична карта, ако нямат такава, да си стъпят на краката или в случай на нужда да постъпят в лечебно заведение или друга социална услуга“, уточни инж. Добрев.

Една от големите гордости на градоначалника е реконструираната улица „Иван Момчилов“, която е и сред основните пътни артерии в Източната промишлена зона. Със средства от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда в района е изградена 1137 метра канализация, а участъкът до кръстовището с улица „Цар Освободил“ е напълно преасфалтиран, изградени са тротоари, подменено е уличното осветление и т.н.

„Убеден съм, че през следващите 10 – 15 години тази улица ще запази целостта и облика си и в нея няма да има аварийни ремонти“, категоричен бе инж. Добрев.

Не са малко и обектите, ремонтирани и изградени през втория му мандат със собствени средства. Направени са 30 000 кв. м изкърпване и текущи ремонти на уличната мрежа в града и 6000 кв. м в селата. Текущо обновяване е реализирано и на почти 10 000 кв. м общински пътища. Цялостно преасфалтиране пък е осъществено на над 75 000 кв. м. За пътната мрежа са изразходени 4,6 млн. лв.

Кметът отчете отлични резултати и по отношение на програмата за енергийна ефективност, чрез която са санирани 14 панелни блока и опитите на местната власт да превърне МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в лечебно заведение в конкурентно, подобно на областните болници. В стационара са инвестирани близо 800 000 лв. общински средства за обновяване на отделения и закупуване на модерна медицинска апаратура.

„Толкова пари в лечебното заведение не са влагани последните 30 години. Горди сме, че болницата е на печалба за шестмесечието, и с факта, че нашите медицински сестри са с най-високите възнаграждения спрямо колегите им от останалите общински болници у нас“, заяви кметът.

Благодарение на средства от местната хазна пък са финансирани 83 двойки с репродуктивни проблеми и са родени 16 бебета.

Инж. Добрев подчерта, че общината се бори срещу неправомерното й отстраняване от програмата за подобряване на качеството на въздуха. Кметът е уверен, че Горна Оряховица ще спечели съдебните битки, в резултат на което ще получи финансиране за подмяна на отоплението с твърдо гориво с екоалтернативни.

В града са проведени над 600 културни събития и над 300 спортни мероприятия.

„2500 млади хора спортуват организирано близо 20 вида спорт в 34 клуба. Те са завоювали общо 918 медала, от които 249 златни. Много съм щастлив, че толкова много младежи тренират, защото спортът учи на дисциплина, воля и характер“, коментира той.

Градоначалникът информира, че има редица готови проекти за благоустройството на града и ясно очертана визия за дейностите през следващия мандат. Най-важното според него е в Горна Оряховица да бъдат привлечени сериозни инвеститори, които да развиват бизнес и следователно да дават високи възнаграждения на работещите. По този начин младите хора ще се завърнат в родния си град.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

 

 

Един коментар за “Инж. Добромир Добрев: „86 млн. лв. са вложените инвестиции в Горна Оряховица през втория ми кметски мандат“

  • 30.11.2019 в 8:36
    Permalink

    Браво кмете,а какво ще кажеш за ул.Мургаш от номер 2 до 10?Кал,тиня,пътеката към нея по която минават на ден няколко стотин жители и плащат най високите данъци?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!