43 четения

Николина Ангелкова, министър на туризма: „Културата и историята могат да превърнат туризма в движещ фактор за българската икономика”

„Велико Търново е изключително добър пример за развита и позната туристическа дестинация. Този град се посещава от много българи и от също толкова много чужденци и една от причините е високото качество на услугите, които се предлагат тук. Разбира се, има какво да се желае, особено в някои места за настаняване, но ние реагираме винаги, когато получим сигнали за нередности“, коментира във Велико Търново министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя беше гост на тържествата, посветени на Независимостта на България. Тя каза и това, че самият бранш трябва да се грижи за високото качество на услугите, които предлага, и според нея Велико Търново е добър пример в тази посока. Освен това като цяло нарушенията, за които министерството е трябвало да реагира през тази година, в цялата страна са по-малко в сравнение с минали години.

„Финализираме специална подстратегия за развитието на културно-историческия туризъм у нас, която е част от Националната стратегията за устойчиво развитие на туризма до 2030 година. Оформяме план за действие и подготвяме конкретно финансиране. Надявам се до края на годината да сме готови с всички предложения и документи“, допълни министър Ангелкова.

11 млн. лв. ще бъдат средствата за реклама на страната ни като туристическа дестинация за следващата година. И това също е начин България да стане по-популярна и в чужбина, а и сред българите, които искат да опознаят родината си. С 15% са се увеличили нощувките на българи у нас в сравнение с миналата година. Ръст се наблюдава и при чужденците, които идват в България с цел културно-исторически туризъм, който е приоритет за министерството.

От началото на годината до юли страната ни е посетена от над 5,1 млн. чужденци, като 25% от тях са дошли именно за да разгледат нашите забележителности. „Смятам, че културата и историята, които има нашата страна, са ключов фактор и той може да подпомогне туризма да се превърне в движещ фактор за българската икономика. Затова и нашите усилия са насочени към промотиране на този тип туризъм и насочване на вниманието към него“, коментира министърът на туризма.

2 коментара за “Николина Ангелкова, министър на туризма: „Културата и историята могат да превърнат туризма в движещ фактор за българската икономика”

  • 25.09.2019 в 15:10
    Permalink

    Това наистина може да стане и дано да стане, но хората трябва да са обучени за това, да искат да помогнат на нуждаештите се, а не да ги гледат като бройка и пресмятат колко пари ще изкарат. Словения и Словакия имат дългогодишни инвестиции и практики, те живеят за това и от това. Всеки е отдадена на тази професия. Структурите трябва да се модернизират и облагородят. Използва се предимно дърво и камък. Но най- вече всичко се прави с любов не за пари.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!