Започна санирането на три блока в Горна Оряховица по ОП „Региони в растеж“

Три жилищни блока ще променят своя облик в рамките на проект „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Горна Оряховица”. Проектът е финансиран по ОП „Региони в растеж 2014 – 2020” и е част от Инвестиционната програма на Общината.

Официалният старт на строителните дейности бе даден от кмета инж. Добромир Добрев в присъствието на председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, заместник-кметовете Николай Георгиев и Деница Коева, екипа по проекта, представители на фирмите изпълнители, както и на живеещите в блоковете граждани.

„Насочихме средства в този малък, но много важен за града квартал. Смятаме, че с постигането на мерки за енергийна ефективност живеещите в тези блокове ще усетят ползата от санирането. Освен че ще намалеят разходите на домакинствата за отопление, ще намалее и замърсяването на атмосферния въздух, коментира инж. Добрев. Градоначалникът припомни, че по Националната програма за енергийна ефективност вече има санирани 14 панелни блока.

Общата стойност на проекта за санирането на трите блока е 1 724 239 лв., от които 85% ще бъдат осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а 15 на сто са от републиканския бюджет.

По проекта ще бъде направена енергийно ефективна реконструкция на жилищни кооперации на ул. „Росица“ N 2, 4, 6, 8, където са 32 апартамента; на ул. „Камчия“ енергийноефективна 4, 6, 8 – с 24 апартамента, и на ул. „Генерал Скобелев“ N 6, 8, в която има шест апартамента. Реконструкцията включва топлоизолиране на подова конструкция, външни стени и покрив; подмяна на дограма и други прозрачни ограждащи елементи; подмяна на осветителни тела в общите части; изграждане на мълниезащитна инсталация; подмяна на улуци, водосточни тръби и ламаринени обшивки около комини, била и улами. На жилищните блокове ще бъдат освежени и стълбищните клетки и ще се осигури достъпна среда до входовете на сградите. Общо 13 сдружения са кандидатствали за саниране по ОП „Региони в растеж“, но парите стигат само за първите три. Останалите 10 остават да чакат, ако отнякъде евентуално останат излишни средства, които да бъдат прехвърлени към Горна Оряховица, коментира ръководителят на проекта инж. Ивайло Обрешков.

С реализирането на проекта ще се повиши енергийната ефективност на сградите, а 62 домакинства ще преминат в по-горен клас на енергопотребление, като ще се подобри и жизнената им среда. Ще се подобри жилищната инфраструктура, а обликът на града ще продължи да се променя.

One thought on “Започна санирането на три блока в Горна Оряховица по ОП „Региони в растеж“

  • 25.09.2019 в 16:06
    Permalink

    Този с костюмчето не е лошо да поотслабне малко.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.