Есенното издание на „Движи се и победи“ е на дневен ред за 19-а поредна година

Най-продължителната у нас кампания за здраве и физическа активност предлага три похода край Велико Търново

 

Есенното издание на кампанията „Движи се и победи“ ще се състои в периода 29 септември – 12 октомври. Това информира д-р Светлана Моминска, началник на отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в Регионалната здравна инспекция във Велико Търново. По думите й целта на акцията е да се повиши физическата активност на населението в общината, като в тази мисия сили обединяват освен здравното ведомство, Туристическо дружество „Трапезица 1902“, Младежкият дом в старата столица и местната власт, която финансира дейностите.

„Тази година кампанията включва три туристически маршрута – от Велико Търново до Ксилифор на 28 септември, от село Беляковец през село Самоводене до Преображенския манастир на 5 октомври и от Велико Търново през Арбанаси до Петропавловския манастир на 12 октомври“, съобщи д-р Моминска.

Тя уточни, че за да се стимулират повече желаещи, организаторите са въвели промени в условията за присъждане на наградите. Участниците, които са преминали трите похода, ще се съревновават в три възрастови групи – от 4 до 19 години, от 20 до 59 години и над 60 години. От всяка група ще бъде изтеглен по един късметлия, който ще получи ваучер за 90 лв.

„Освен това ентусиастите, преминали два от трите маршрута, ще се състезават в същите възрастови групи за специални награди. Ще бъдат поощрени най-малкият и най-възрастният участник, както и семейство. Наградите ще са ваучери за 40 лв.“, заяви още д-р Моминска.

Ще бъдат връчени и призове на председателя на Великотърновския общински съвет за училище с най-масово участие в кампания, на регионалния координатор на Министерството на младежта и спорта и на Младежкия дом.

По традиция след първия поход на Ксилифор ще се проведе спортно-туристически празник за деца. Надпреварата ще включва преодоляване на препятствия, стрелба в цел, колокрос, бадминтон, състезание „Лъвски скок“ и ловене на риба, турнир по шахмат и други.

„Успоредно със спортно-туристическия празник ще се състои демонстрация на планинско спасяване. Присъстващите ще имат възможността да видя оказване на първа помощ и работа с кучета – планински спасители“, обясни д-р Моминска.

По време на трите похода ще бъдат разпространявани здравно-образователни материали, ще се измерва кръвно налягане и т.н. Ще има осигурен транспорт за връщане към старата столица.

Пролетният дял на акцията тази година е привлякъл 224 деца, ученици и възрастни хора, в това число и девет семейства. Походите са били посетени от представителите на три училища от Велико Търново и три центъра за настаняване от семеен тип.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *