Откриха паметна плоча на Левски на Празника на ореха, тиквата и меда в Иванча

Откриха паметна плоча с лика на Апостола и с едни от най-ценните му завещани думи на Празника на ореха, тиквата и меда в Иванча. Плочата е със завидни размери и в центъра на селото. Миналата година по това време по време на първото издание на същия празник кметът Димитър Димитров изненада с огромни плочи с десетте божи заповеди, харта с дълбоки мисли от народа и табела в началото на селото, че то е благословено. Хората бяха впечатлени и от изложба на библии, от които едната бе летяла в Космоса. Тазгодишният празник на плодородието в Иванча бе по-скромен, но пак ще се запомни с плочата в памет на Васил Левски.

Често се цитира една реплика на Дякона, която гласи: „Времето е в нас и ние сме във времето“. И неслучайно и до днес тя остава непреходна. Защото в нея Апостолът е видял свободата като висша ценност за всеки един и като първа отговорност към родината и хората. Така в памет на един достоен човек ние днес почитаме свободата като право на собствено мнение, на борба за убежденията ни и като задължение да защитаваме и ценим другите и да пазим пламъка на вярата, казва кметът на селото Димитър Димитров.

„Но има и още нещо – свободата да разполагаме с времето си. Защото на всеки от нас тук е даден един живот, през който да преминем така, че след нас да остане нещо повече от надгробен камък. И искам днес да пожелая на всички българи да живеят достойно живота си, да не спират да се борят и да светят, както го е правил Апостолът на свободата. И нека неговият паметник да се превърне в един верен свидетел на живота, който няма да пропилеем, и в непогрешим компас, който да ни показва пътя към свободата“, обяснява идеята за плочата още управникът.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *