martineli

martineli

Старата столица става умен град, през телефона следим всяка камера и сигнализираме за проблеми в кметството

Община Велико Търново въвежда интерактивна карта по израелски модел

 

СПЕЦИАЛЕН ПРОЕКТ „УМЕН ГРАД“ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА БЪДЕ СИГНАЛИЗИРАН ВСЕКИ ПРОБЛЕМ, ОБЯВИХА ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО КМЕТСТВО. Близо две години са били нужни за създаването на специална интерактивна карта, която е заимствана от Израел. През приложение за смартфон и сайт всеки жител или гост на града ще може да сигнализира в местната администрация за нередност, шум, проблеми с настилки, отпадъци, повредена инфраструктура, неправилно паркиране, обсебване на общински площи и т.н. Платформата позволява и своевременна намеса от страна на администрацията, както и проследяване и контрол на проблема и решаването му. „Умен град“ ще дава и достъп да всички уебкамери, както и до охранителните следящи устройства, разположени на територията на целия град.

Една от екстрите на платформата е, че ще могат да се следят и училищните автобуси, както и районите на училищата. По този начин родителите ще могат да осъществяват контрол над питомците си и да са по-сигурни за начина, по който прекарват учебно и неучебно време.

ЧРЕЗ САЙТА БОЛЯРСКИЯТ ГРАД ЩЕ Е И ПЪРВИЯТ В СТРАНАТА, КОЙТО ЩЕ ПОЗВОЛЯВА НА ЖИТЕЛИТЕ СИ ПРЯКО ДА ПОДПОМАГАТ РАБОТАТА НА ОБЩИНАТА И отстраняването на проблеми. Кметството разработва и специално приложение за мобилни телефони, чрез което всеки ще може да следи местата за паркиране и даже да си резервира и заплаща престоя на автомобила. Отделно чрез него ще се получава и информация за разписанията и маршрутите на автобусите. И двете услуги ще бъдат достъпни до броени дни, поясниха от местната администрация.

С. МАРИНОВ

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *