20 факта за човешкия характер

Характерът – това сме самите ние. Той влияе на всеки аспект от живота ни – от избора на кариера до хората, които привличаме. Знаем ли обаче достатъчно за него? Предлагаме ви 20 смайващи факта за вашия характер.

1. Редът на раждане влияе на личността

Вероятно сте чували това и преди. Първородните деца често израстват властни или отговорни хора. Родените последни пък често се описват като безотговорни и импулсивни. Верни ли са тези стереотипи? Поредица от скорошни проучвания показа, че редът на раждане и размерът на семейството наистина се отразяват на характера – даже на хората, които избираме за приятели и партньори. Оказва се, че първородните предпочитат инстинктивно да общуват с други първородни, родените по средата – със себеподобни и т.н.

2. Характерът ви почти не се променя през живота

Колкото и да се мъчите, колкото и курсове по позитивна психология да посещавате, тъжната истина е, че характерът ни си остава с нас доживот. „През годините се променят само ролите, които играем и въпросите, които са най-важни за нас; навиците и жизнената ни сила; но не и характерът”, обяснява психологът Пол Коста за „Ню Йорк таймс”.

3. Особеностите на характера са свързани с различни болести

С помощта на статистическата техника мета-анализ учени проследиха възможните връзки между характерни черти и болести и откриха, че такава съществува. Невротичните черти се свързват с 5 конкретни болести – главоболие, астма, артрит, язва и сърдечно-съдови проблеми. Друго проучване пък откри странна връзка между свенливостта и продължителността на живота – срамежливите живеят по-кратко.

4. Колкото по-алтруистичен е даден човек,

толкова повече секс прави (съответно има и повече сексуални партньори).

5. Хората живеят по-дълго, ако са…

1) оптимистично настроени за бъдещето, 2) близки с други хора, 3) решителни, 4) чувстват се полезни и спокойни. Други ключови фактори, свързани с дълголетието, са брак и висше образование.

6. Хората могат да разгадаят характера ви по вашите движения.

Онези, които се движат по сходен начин, изразяват по-добро колективно поведение. Учените твърдят, че всеки един от нас си има „индивидуален двигателен подход“, който определя движенията им.

7. Животните също имат характер

Животните от буквално всеки вид на земята имат собствени уникални характери, лични предпочитания, поведение и особености, които остават почти непроменени през целия им живот. Който е гледал домашен любимец, със сигурност ще потвърди това.

8. Има пет основни черти на характера

През годините психолозите са изолирали и определили над 4000 уникални черти на човешкия характер. Според една нова теория обаче той се базира на пет основни променливи величини. Това са: 1. Екстровертност; 2. Любезност; 3. Съвест; 4. Невротичност; 5. Откритост. Всеки от нас разполага с различни нива от всяка, в най-различни комбинации. Така ниската екстровертност ни прави срамежливи, а високата степен на любезност – общителни и способни да изграждаме здрави отношения с хората.

9. Характерът определя личните предпочитания

Ще се изненадате до каква степен. Личностните характеристики влияят върху буквално всички избори и решения, които правите всеки ден. Може да вярвате, че добре премисляте всичко, преди да вземете решение, но проучвания показват, че дори политическите ви предпочитания са вродени. Изследване на Университета в Торонто показа, че хората, които се определят като консерватори, имат по-високи нива от личностната характеристика „подреденост”, а либералите притежават по-силна емпатия.

10. Хората могат да си съставят точна представа за характера ви само от Facebook профила ви

Когато говорим за онлайн идентичност, може да се помисли, че повечето хора представят идеализирана версия на себе си. В крайна сметка обикновено имате възможност да избирате каква информация ще разкриете за себе си. Едно проучване обаче показа, че профилите във Фейсбук доста добре разкриват истинската ви личност – колкото и да ги редактирате.

Американски учени изследвали профилите на 236 студенти, които освен това попълнили подробни въпросници, измерващи петте основни личностни променливи, за които споменахме по-горе. След това независими наблюдатели оценили личността на участниците само въз основа на профилите им във Фейсбук. Съвпаденията между двете оценки били изключително точни.

11. Разстройствата на личността са провокирани от много фактори

Между 10 и 15 на сто от населението на САЩ показва симптоми на поне едно личностово разстройство като обсесивно-компулсивното или хистрионичното например. Учени са изолирали основните фактори, от които зависи дали ще развием такова. Това са гените, отношенията с връстниците, високата чувствителност, понесената вербална агресия и детските травми.

12. Кардиналните черти на личността са редки

Психологът Гордън Олпърт описва кардиналните характеристики като чертите, които доминират в живота на индивида до степен, в която останалите го разпознават и идентифицират въз основа на тези черти. Редица термини показват как черти на характера се свързват и дори добиват името на истинска или измислена личност или група – такива са понятията „фройдистки”, йезуитски, нарцисизъм, Дон Жуан и др.

Всъщност при повечето хора личността се състои от първични и вторични характеристики. Първичните определят основата на характера ни, а вторичните – предпочитанията, поведението и отношението ни към различни въпроси.

13. Домашният ви любимец може да „каже” нещо за характера ви

Кучета или котки предпочитате? Според проучване на 4500 души в САЩ този въпрос може да разкрие важна информация за вашия характер. Изследването показало, че любителите на кучета се самоопределят като по-екстровертни и склонни да угаждат на другите. Феновете на котките пък се оказали по-интровертни и любопитни към живота. Тези резултати може да са много важни за модерната терапия с животни, смята психологът Сам Гослинг от Тексаския университет. Така хора с проблеми като посттравматично разстройство и депресия ще могат да бъдат „събирани” с подходящото за техния характер животно, което с уникалните си черти да помогне за възстановяването.

14. Хората могат да познаят характера ви, просто като помиришат вашата тениска.

Не всички черти обаче са лесно откроими. Разпознаваеми са следните: невротизъм, екстраверсия и доминантност.

15. Когато сте влюбени, ставате по-малко невротични.

За справка – неврозата e клас, група от функционални психични разстройства, които включват стресови състояния, но не и делюзии и халюцинации, и при които поведението не е извън социално-приетите норми.

16. Ако вярвате, че сте заслужили нещо или че то ви принадлежи, със сигурност ще се разочаровате.

17. Хората стават по-добри с възрастта

А именно – по-съзнателни, по-сговорчиви и емоционално по-стабилни

18. В основата на социалната тревожност, паник атаките и конкретни фобии стои страхът от неизвестното.

Ако сте твърде чувствителни към неизвестното, може да прекарате доста време в тревоги за бъдещето. Така например хората, получаващи паник атаки, се тревожат постоянно, че ще изпаднат в паника.

19. Хората ни преценяват само с един поглед.

Мъжете с по-големи носове, квадратни челюсти и малки очи очевидно „казват“ на хората около тях, че предпочитат краткосрочните връзки, твърдят учени. Жените с по-големи устни и по-широки очи изпращат същото послание, без значение дали това им харесва или не.

20. Нарцисистите обичат горчиви храни

И обратното – хората, които мразят подобни продукти, са по-сговорчиви.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *