Череши цъфнаха за втори път в Дебелец, чудят се дали е лоша поличба

черешови дръвчета в дебелец са разцъфнали повторно в двора на Иван Георгиев – Фламбето, който живее в южната част на градчето. Те трябва да вържат по Коледа, но заради студа и снега това едва ли ще стане, шегуват се местните. „Не бях забелязвал цветовете, но днес (бел. ред. сряда), като се прибрах, отворих прозореца и не можах да повярвам. Допитах се до най-възрастните хора в Дебелец и никой не помнеше да е ставало такова нещо”, разказа Иван. Необичайното явление веднага предизвика коментари в района и различни тълкувания. Всички са категорични, че повторното цъфтене на овошките е свързано със серията природни катаклизми и наводненията, които не отминаха и Дебелец тази година.

Според народните вярвания цъфнало дърво в края на лятото или началото на есента вещае сурова зима. Според специалистите явлението не е нормално. То е свързано с горещините, сушата или наводненията и болести по дърветата. Според някои теории овошките цъфтят по два пъти, когато листата им изсъхнат предварително заради замърсяване на околната среда. Няколко години след повторния цъфтеж дърветата умират.

С. МАРИНОВ

Снимка авторът

One thought on “Череши цъфнаха за втори път в Дебелец, чудят се дали е лоша поличба

  • 27.09.2019 в 14:43
    Permalink

    Сурова зима, глупости! Всяка година из района цъфтят повторно разни дръвчета, но зимата става все по-топла. Престанете с този цъфтеж, всяка есен се дъвче по медиите. Климатът се определя от толкова глобални фактори, че такива местни аномалии са куриози, а не фактор.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *