Новини

Поставиха първите контейнери за дрехи и обувки в старата столица

Велико Търново се сдоби с пет контейнера за събиране на стари дрехи, обувки и други текстилни изделия. Съоръженията бяха поставени в сряда следобед и вече успяха да провокират много от жителите на града да ги използват по предназначение. Специалните съдове са разположени срещу магазин „Била“ в квартал „Бузлуджа“, на обръщалото за автобуси в квартал „Картала“, на северния вход на Mall Велико Търново, в парковете „Дружба“ и „Марно поле“.

Предложението за поставяне на подобен тип контейнери беше внесено през август тази година в Общината от благоевградската фирма „Евротекс“. С новите съоръжения ще се постигне оптимизиране на производствения процес по сепариране и депониране в Регионалната система за управление на отпадъците, тъй като текстилните материали в общия боклук повреждат системите и затрудняват работата им.

Съдовете са изработени по специална технология, която не позволява насилственото им отваряне. На самите контейнери има написани указания за ползване, като едно от тях е дрехите, обувките и всички останали текстилни изделия да се оставят, след като са изпрани. Друга препоръка е те да бъдат слагани в торба и едва след това пускани в съоръженията.

Облеклата, които са годни за втора употреба, преминават дезинфекция и се използват повторно като дрехи и памучни парцали за почистване в индустрията. Вълнените артикули се рециклират като вторични прежди, от които се произвеждат нови текстилни изделия.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *