Новини

Счетоводител и автор на афоризми гледа над 100 кошера и облича бурканите с мед в плетени дрешки

Христо Димитров от Масларево казва, че обича пчелите и с тях се чувства цял и с мисия

 

СЧЕТОВОДИТЕЛ ПО ОБРАЗОВАНИЕ СЪС СОЛИДНИ ДИПЛОМИ Е ЗАРЯЗАЛ РАБОТАТА В ОФИС И НОСЕНЕТО НА КОСТЮМ И ВРАТОВРЪЗКА ЗАРАДИ ПЧЕЛИТЕ. Казва, че не ги харесва, а ги обича, те го карат да се чувства цял, значим и с мисия. 40-годишният ерген Христо Димитров от Масларево събра погледите на хората по време на Фестивала на занаятите на Самоводската чаршия с плетени пчелички и с бурканчета с мед, облечени старателно в плетени дрешки. Плетивата са дело на майка му, но хрумките са негови.

ХРИСТО Е ЕДИН ОТ МАЛКОТО ПОБЕДИТЕЛИ ОТ ОБЛАСТТА В ЕМБЛЕМАТИЧНОТО СЪСТЕЗАНИЕ „Минута е много“, което вървя много години по телевизията. С наградата си купува фотоапарат, но все още не е пристрастен към фотографията. В култовото състезание Христо Димитров се прочул и с рецитацията си на „Носете си новите дрехи, момчета“ на Стефан Цанев, което днес се опитва да прилага на практика. През последните две години обаче се изявява като автор на афоризми по БНР в предаването „Законите на Мърфи“. Не е броил колко афоризма е измислил и пратил в ефир, но един му е на сърце „Всеки ден човек е жив, когато се бори, а не мърмори“. Заради това Христо не се оплаква и мрази тези, на които за всичко им е виновен някой, а най-вече държавата.

ПРЕДИ ПЕТ ГОДИНИ МУ ПИСНАЛО ДА Е СЧЕТОВОДИТЕЛ ВЪВ В. ТЪРНОВО И ЗАРЯЗАЛ ОФИСА. Върнал се на село и си накупил кошери. Сега има над 100 кошера в Масларево и е отдаден на това препитание като земеделски производител. Има и цяла философия за пчелите, с които се разбира добре, но все още не е започнал да им дава имена.

„В един момент започнах да се задушавам в офиса! Реших, че няма да съм част от големия бизнес и от голямата търговия. Имах чувството, че сякаш изпускам нещо важно, като правя това, което не ми е на сърце, и че имам друга мисия на този свят. Така се захванах с пчелите от няколко кошера от семейството”, споделя Христо. Той казва, че за много хора може да е чудак или чешит, но сега е близо до природата и винаги се усмихва, позитивен е, зарежда околните със своята енергия, притчи, афоризми и сентенции от многото книги, които чете постоянно. Така сбъдва мечтите си една по една, като се забавлява с философията.

СЛЕДВАЩИТЕ МУ МЕЧТИ ЗА ДОГОДИНА СА ДА СМЕНИ ВИЗИЯТА НА СВОИТЕ БУРКАНЧЕТА С МЕД И ДА ГИ ОБЛЕЧЕ С НЕЩО РЕТРО И АРТИСТИЧНО. После иска да си отвори кафетерия, в която да предлага своята продукция заедно с прясно кафе и френски сладки. Тази година е извадил доста мед от рапица, слънчоглед и липа. И тогава му хрумнал и поредният афоризъм „Здрав кошер – млада майка, добра паша и добра хигиена“.

„Е, това май не е най-доброто, на което съм способен, но през есента и зимата съм принуден да работя като продавач-консултант до пролетта, защото само от пчеларство у нас не може да се живее. Въпреки това на гурбет не съм ходил и няма да ходя. И в офис като икономист няма да се върна, макар приятелите да ми говорят да им въртя счетоводството, че от това се изкарват пари. Така съм щастлив и свободен”, споделя още Христо Димитров.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *