Новини

160 души участваха в „спасителни“ акции в Ксилифор

160 планински спасители от цялата страна, разделени в 40 отбора, взеха участие в XXIII Републикански летен технически преглед по планинско спасяване. Съревнованието се проведе през уикенда в местността Ксилифор и бе организирано от туристическо дружество „Трапезица 1902“, БЧК, отрядът на Планинската спасителна служба в старата столица, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей в града.

Прегледът имаше характер на спасителна акция в трудни терени, а участниците се ориентираха в района по GPS с определени реперни точки, както и с карта и компас. Те преодоляваха отвесен пасаж чрез рапел и демонстрираха уменията си за оказване на долекарска помощ.

Победител стана първият отбор на Ловеч, а второто място зае първият тим на София. Трети се класираха домакините от Велико Търново.

Доброволците изразиха недоволството си, че няма законова уредба, която да задължава работодателите им да ги освобождават от задължения, когато са тръгнали на спасителна акция, нито пък им се полага заслужена почивка след спасителна операция в планината.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *