1677 четения

Калоян Янков е осъдил банка за 1 млн. лв., изтеглени с фалшиви пълномощни от Кипър

Адвокатът, кандидат за кмет на В. Търново от „Демократична България“, е и запален колоездач и колекционер на български вина

 

КАЛОЯН ЯНКОВ Е СРЕД МАЛЦИНАТА БЪЛГАРСКИ АДВОКАТИ, който е успял да осъди банка, която е дала 1 млн. лв. от сметка на компания на трето лице с фалшиви пълномощни, заверени от кмет на село в Кипър. Решението е влязло в сила преди година, а Първа инвестиционна банка е платила на фирмата по изпълнителното дело срещу нея над 1,5 млн. лв. с лихви и неустойки, разказа адв. Янков. Скандалният случай е от 2011 г., когато той е бил в Съвета на директорите на българско акционерно дружество. Тогава то печели проект за енергийна ефективност на своите недвижими имоти, парите за проекта внася във въпросната банка. Малко след това милионът вече е бил нужен за започване на санирането на сградите, но се оказва, е парите в банката ги няма. Адвокат Калоян Янков установява, че крупната сума е била дадена от банката на лице, което показало две пълномощни, уж от Съвета на директорите, но със заверка от кмет в близко до Никозия село. Абсурдният казус банкерите обясняват с твърдението, че пълномощните изглеждали… истински, заради което парите са прехвърлени в съвсем друга компания, която ги тегли същия ден в брой. Още по-абсурдно е, че като мним пълномощник се регистрира действащ адвокат,  уж представлява дружеството, собственик на парите, и ги прехвърля на друга българска фирма, която няма нищо общо с проекта.

„Това е едно от най-знаковите дела в моята 25-годишна кариера на адвокат, с което се гордея, и то показва, че закон и справедливост вървят ръка за ръка“, споделя Калоян Янков.

КОГАТО РАЗКАЗВА ЗА СЕБЕ СИ, ТОЙ ПОДЧЕРТАВА, ЧЕ НЕ СЕ ЗАНИМАВА само с наказателни дела. Вероятно защото единствената четворка по време на следването му Софийския университет и на държавния изпит е била само по този предмет. Иначе е бил отличник и е завършил с диплома 5,50. Искал е да учи само и единствено право, а тогава такова е имало само в София. Момчето, родено в Самоводене и расло там до четиригодишно, вече е имало от кого да се научи, защото дядо му Янко Янков и баща му Милко Янков са адвокати. Поема по техния път, без да се замисли, но следването му е точно по времето на гладната Луканова зима и в мутренските времена у нас.

„Тогава баща ми беше адвокат в Елена и хората заради бедност му плащаха в натура с продукти. Той пък ги пращаше на мен в София и така оцелявах първите години като студент. Виждах как по онова време хората търсят правосъдие чрез мутрите, но винаги съм си казвал, че ще стана адвокат, а не мутра. И 25 години съм такъв – човек на закона и справедливостта. Не съм революционер, а еволюционист и смятам, че с постоянни и малки крачки може да се постигне благоденствие за хората…“, си спомня студентските години кандидатът за кмет на Велико Търново от „Демократична България“. След като се дипломира, основава своя адвокатска кантора в столицата „Янков и КО“, която има офис и в болярския град. Занимава се основно с корпоративно, търговско и гражданско право и често работи про боно за безпарични хора в нужда и с наглед безнадеждни казуси.

 

ЗА ПОЛИТИКАТА И БИТКАТА ЗА КМЕТСКАТА ВЛАСТ

 

ВСЪЩНОСТ КАЛОЯН ЯНКОВ Е МНОГО МЛАД ПОЛИТИК. Той е сред учредителите на „Да, България“ и влиза чрез това движение в политиката преди две-три години. Сега е член на Националния изпълнителен съвет и председател на организацията във Велико Търново. Като студент и след това той винаги е бил обществен човек, младеж, който ходи на митинги, протести и други масови изяви. После разбрал, че така промяна няма да има, и се замислил за политическо участие. Искал да е нещо ново и решил да се хване с „Да, България“, защото е убеден, че е носител на синята идея, още повече, че и баща му, Милко Янков, е бил депутат от региона от СДС в 36-тото Народно събрание.

Защо иска да стане кмет на Велико Търново? Казва,че това е неговият град и го боли за нерешените проблеми. Смята, че има достатъчно познания, опит и енергия да прави промени. Има и солидна адвокатска кариера, която го е научила на много неща, които може да даде на хората от своя град.

„Защо? Кратко бих казал така – имам професионална репутация на адвокат, коренът ми е тук и ми пука за този град, имам страст и енергия и искам да видя „град за хората“, а не „град на институциите“, лаконично заяви Калоян Янков.

 

ТАЗИ ГОДИНА Е НАВЪРТЯЛ 1500 КМ С БЕГАЧА СИ, ПРИТЕЖАВА 462 БУТИЛКИ ВИНО

 

ОСВЕН СЕРИОЗЕН АДВОКАТ КАЛОЯН ЯНКОВ ИМА И ДВЕ МНОГО любопитни хобита. Едното е да кара колело, при това не какво да е, а хибрид между велосипед и планински бегач. Занимава се този спорт много активно от 2003 година. Тази година по негови сметки е навъртял вече 1500 километра. Участва в различни състезания и печели награди. Първото си колело получил като дете и то се казвало „Ластовичка“. Подарили му го майка му и баща му, за да не кара само това на по-големия си брат. Така започнал да спортува в Самоводене, където го прави и сега. После в основното училище и в математическата гимназия във Велико Търново, а след това и в университета нямал много време за този си любим спорт. Той го кара да мисли по-добре и да се чувства концентриран, защото остава сам за няколко часа, казва любителят колоездач.

ДРУГОТО МУ ХОБИ Е ПРИЛИЧНА КОЛЕКЦИЯ 462 БУТИЛКИ ОТ 98 МАРКИ ВИНА, от които 90% са червени. Калоян Янков споделя, че не купува скъпи вина, за да не мисли за цената, когато отворя бутилката. Колекцията му е основно от български вина от малките изби у нас, които произвеждат качествени напитки. В Самоводене няма лозе и засега не е опитвал сам да си прави вино, макар да му е минавало често през ума. Калоян е семеен и има една дъщеря – Яна, която е на 7 г. и вече е в първи клас.

Нели СУКОВА

Сн. личен архив и авторката

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *