Министър Десислава Танева: „Ще има европейски пари за свиневъдите, пострадали от африканската чума“

В личните стопанства ще могат да се отглеждат до 3 прасета, какви са изискванията

 

Свиневъдите у нас, които бяха принудени да умъртвят животните си, за да се възпре разпространението на африканската чума, могат да бъдат финансово подкрепени по изцяло нова схема за България по Програмата за селските райони. Това заяви министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева, която в петък пристигна в Лясковец за среща с фермерите в региона и откриване на обновеното читалище „Напредък 1870“ в града. По този начин те ще могат да продължат дейността си, тъй като държавата им предостави едва 300 лв., които се използваха за дезинфекция на дворовете. Стопаните ще имат право да кандидатстват по мярка 5 „Възстановяване на селскостопанския производствен потенциал, разрушен от природни бедствия и катастрофални събития“, по която преди години бяха обезвъзмездени засегнатите от африканска чума животновъди в Румъния.

„Стигнахме до споразумение да бъде отворена тази мярка за България, с която ще се възстановят 100% от разходите за репопулация и 80% за мерки за биосигурност“, обясни Танева.

Тя подчерта, че предстои да бъдат приети промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност и Наредба 44, които да регламентират новите изисквания за отглеждане на домашни свине. По думите й, са обособени три категории мерки за биосигурност за лични стопанства, фамилни ферми и индустриалните комплекси.

„За личните стопанства изискванията са малко, едно от които е да бъдат регистрирани в Българската агенция по безопасност на храните. Регистрацията ще бъде административно облекчена. В тях следва да се отглеждат до 3 прасета за угояване и лични нужди. Свинете трябва да са отделно от други животни, фуражът им да не е пресен, стопанинът да влиза при тях със специални дрехи, а клането им да става в двора на личното стопанство. Това не са скъпи мерки, а напълно изпълними, но без тях пак ще има висок епизоотичен риск и евентуални много по-големи поражения в сектора свиневъдство“, заяви аграрният министър.

Танева уточни, че във всяко село ще има обучения по новите мерките за биосигурност.

Във втората категория – фамилните ферми, допустимият брой животни ще е 200, а собствениците ще могат да кандидатстват за субсидия от 50 000 евро.

Третата категория са индустриалните ферми, за които ще влязат в сила десетки правила. Една от идеите е въвеждането на 3 хигиенни зони за работниците, по примера на много други свинекомплекси е Европа.

Десислава Танева коментира и смяната на директора на Българската агенция по безопасност на храните. На мястото на д-р Дамян Илиев вече е проф. Паскал Желязков, а по нейни думи, рокадата е начало на поредица от промени, които предстоят във ведомството.

Министърът на земеделието по-късно участва и в тържествената церемония по откриването на обновената сграда на лясковското читалище. То беше ремонтирано по проект, финансиран по Програма за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 година.

След официалното откриване на обновената читалищна сграда започна и първата културна изява в ремонтираното читалище – XІІ Национална детско-юношеска балетна среща. Официален старт на традиционния балетен фест даде неговият патрон д-р Ивелина Гецова.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *