Весела ЛЕЧЕВА: „Имам цел – нашият град да успее!“

– Г-жо Лечева, какво Ви накара да вземете решение да се кандидатирате за кмет на Велико Търново?

– Никога не взимам прибързани или необмислени решения. И съм човек, който поема до край ангажиментите си. За съжаление, в последните години родният ми край се отдалечава все повече от онова, което има като дадености, възможности и потенциал. Бих казала така – живеем във време на пропуснати възможности. Вече трета година хората идват при мен с проблемите си и все по-често това са проблеми от компетентността на местната власт. За да бъдат решени те, за да се промени ежедневието и перспективите на великотърновци, е необходима промяна.

– Каква е Вашата основна цел?

– Да сложим край на омагьосания кръг, в който градът се върти от години. Кандидатирам се именно с амбицията за победа. Всеки, който мисли, че участвам просто заради участието, се лъже. Изградила съм името си с много труд, винаги съм постигала целите си и никога не съм си позволявала да правя странни експерименти. Знам, че няма да е лесно. Знам, че мнозина ще се питат – за какво ми е това, нямам ли си друга работа, не ми ли е по-добре в София и в Парламента. Но аз имам отговори на тези въпроси и ясни цели за необходимата промяна на града на пропуснатите възможности. Боли ме всеки път, когато споделят с мен, че нищо не се променя, когато се заобикалят или отлагат до безкрай тежките проблеми на града. Когато се губи време и се разхищава обществен ресурс. Боли ме, когато виждам отчаяни и апатични хора. Градът има нужда от нова енергия!

В последните парламентарни избори като водач на листата на БСП във Велико Търново постигнахте най-добрия резултат в страната и доказахте, че можете да побеждавате не само в спорта, но и в политиката. Какъв резултат ще бъде удовлетворяващ за Вас?

– Научила съм се, че победата се постига, когато тръгнеш към нея, а не като се притесняваш за резултата, когато работиш всеотдайно, упорито, последователно. Аз съм родена и израснала тук, сред тези хора, играли сме заедно като деца, учили сме заедно, това са моите приятели, с които споделяме радости и проблеми, моите корени са тук. Защо трябва да се притеснявам? Великотърновци ме познават, те знаят, че познавам проблемите им и имам опита и енергията да ги реша.

– И все пак противоборство с Ваш роднина не е ли необичайно?

– Искрено ме учудвате и развеселявате. Ако имате предвид слуховете, че с г-н Панов сме роднини – трябва да ви разочаровам. Не сме.

– Къде ще живеете, ако бъдете избрана за кмет на Велико Търново?

– В наследствената си къща в Арбанаси. И там предстои основен ремонт.

– Ще можете ли да работите с централната власт, за да постигнете обещаното за Велико Търново?

Ако намеквате, че нямам връзките и влиянието на Цветанов в ГЕРБ – така е. /Усмихва се/  Но, нещата се променят, както виждате. А и правителството работи не само с кметовете от ГЕРБ. Както всички във Велико Търново знаем отлично, отношенията с правителството зависят предимно от самия кмет, от неговата енергия,  цели,  и способността да предлага работещи идеи и проекти.

 • Има ли още нещо, което великотърновци не знаят за Вас?

Предполагам. Убедила съм се, че колкото повече хора знаят името ти, толкова по-малко стават хората, които истински те познават. Всеки ще ви каже – познавам я, тя е спортист, шампион. И някак в тези думи „свети“ само златото от медалите. Няма ги безкрайните часове на труд и лишения, на умора и  усилие да отговориш на очакванията на милиони. Малцина знаят, че съм български офицер, например. И вероятно мнозина са забравили нещата, които направих като председател на Агенцията за младежта и спорта, с които се гордея не по-малко от спечелените шампионати. Говорят на хората – тя  иска просто да направи добър резултат за партията си на тези избори. Знам, защото всеки ден си говоря с тях. И да – искам да имаме добър резултат, хората да ни подкрепят. Защото не ми е все едно и защото ме боли, когато чувам „Велико Търново е град на 500те лева“. Искам да променя това усещане, да върнем с общи усилия самочувствието на града и неговите граждани.

 • Какво ще направите?

Първо трябва да спечелим доверието на хората. А след 27 октомври ни чака работа – много работа. Перспективи за младите, инвестиции и развитие на бизнеса, решаване на проблемите с инфраструктурата, с качеството на ремонтите. През следващите дни ще съм при хората, ще обсъждаме и програмата, и техните идеи. Ще търся доверието им за промяна в управлението на града. Убедена съм, че в Общинския съвет ще имаме група от активни и силни съветници. Още повече, че левицата във Велико Търново се обедини. Моите цели и усилия ще са да постигна обединение и на хората, които искат свобода за инициативите си, силна икономика, която да осигурява престижна работа и заплащане, нови възможности за развитие на туризма и културата, истинско европейско място за Велико Търново като историческа столица и университетски град. Градът ни трябва да реализира пропуснатите възможности.

 • Вашият опонент г-н  Панов се гордее се с инвестиции, ремонти, саниране, със закона, които обяви Велико Търново за историческа и духовна столица на България.

 

Аз искам великотърновци да се гордеят с успешния си бизнес, с образованите си деца, които избират да останат тук, с удобствата да се придвижват, да паркират, с уютните квартали, с престижа на великотърновските университети. Искам да превърнем Търново в най-желания град за живеене в България, да сме най-търсената туристическа дестинация, градът да влезе в Топ 5 по икономически показатели на страната. Това ще   направи отново Търново ВЕЛИКО. А що се отнася до закона – аз ви обещавам: ще го допишем с великотърновци. В момента този закон представлява  точно един ред. Това  го превръща в една неподкрепена с никакви ангажименти, още по-малко финансови, предизборна декларация. За мое съжаление.

 • Каква кампания ще водите?

Познавате ме и отлично знаете какви кампании правя. Аз съм спокоен и позитивен човек. Аз съм с хората, с тях говоря, с тях обсъждаме какво и как да се направи. Време е хората да гласуват със сърце и разум. И съм убедена, че това ще се случи на предстояящите избори.

 • Какво ще им кажете, за да ги мотивирате да Ви подкрепят?

За мен Велико Търново винаги е заслужавало и заслужава само едно – най-доброто. Тук е люлката на българската държавност, на гордостта на една раждаща се нация. Моята непреклонна воля за успех е родена тук – във Велико Търново.

Аз имам цел –  Велико Търново трябва да е и днес величието на българската държава.

One thought on “Весела ЛЕЧЕВА: „Имам цел – нашият град да успее!“

 • 30.09.2019 в 22:02
  Permalink

  Дъли знаете имената на улиците във Велико Търново ??? И къде живеете в момента ? И изобщо какво правите тук ? Отговорете !

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *