martineli

martineli

Руснаците пият по-малко и живеят по-дълго, според доклад на Световната здравна организация

Консумацията на алкохол в Русия – страна с репутацията на голям любител на водката, е спаднала с 43 процента в периода между 2003 и 2016 г., съобщават Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на доклад на Световната здравна организация (СЗО).
“Руската федерация дълго време беше считана за една от страните в света, в които се пие най-много”, пишат авторите на доклада, припомняйки, че алкохолът е допринесъл съществено за увеличаването на смъртните случаи през 90-те години на миналия век и демографската криза след падането на СССР.
“В последните години обаче се наблюдава обратна тенденция”, отбелязват от СЗО.
Авторите на доклада свързват спада в потреблението на алкохол с увеличаването на средната продължителност на живота, която през 2018 г. достигна рекордно ниво – 78 години за жените и 68 години за мъжете. За сравнение – в началото на 90-те години на миналия век средната продължителност на живота на мъжете е едва 57 години.
Последният съветски лидер Михаил Горбачов се опита да ограничи консумацията, повеждайки кампания срещу алкохолизма в средата на 80-те години на миналия век. След падането на СССР през 1991 г. обаче употребата на алкохол се увеличи експлозивно и не спря да нараства до началото на новия век.
Според авторите на доклада спадът в консумацията на алкохол се дължи и на взетите комплексни мерки, сред които ограничения в продажбите и забрана за реклама, и на кампаниите за насърчаване на здравословен начин на живот.
В предишни доклади на СЗО се посочва, че руснаците вече пият по-малко в сравнение с французите и германците, отбелязва Франс прес.

Източник: БТА

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *