135 четения

С опера в цирка завършва фестивалът „Сцена на вековете“

С опера в цирка ще завърши тазгодишното издание на фестивала „Сцена на вековете“ във Велико Търново. Спектакълът на Държавна опера – Стара Загора, и Академичен цирк „Балкански“ „Палячи“ е на 4 октомври от 19,00 ч. под шапитото на цирковата площадка в квартал „Колю Фичето“.

Продукцията на Старозагорската опера се превърна в едно от най-ярките събития в оперна България. Спектакълът е иновативен и същевременно напълно в оперната традиция, смел и провокативен, без да излиза от рамките на добрия вкус – едно необичайно и същевременно абсолютно обосновано и логично съжителство на двете велики изкуства – операта и цирка.

Идеята за опера в цирка е на световнопризнатия тенор Калуди Калудов, прегърната възторжено и осъществена от режисьора и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов. Изборът на заглавието е без колебание – операта „Палячи“ на Руджиеро Леонкавало е единствената опера със сюжет по действителен случай, разказващ за живота и личната драма на артиста. В постановката на операта „Палячи“ пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка, сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански“. Спектакълът в старата столица ще дирижира маестро Владимир Бошнаков. Художници на костюмите са Каталин Йонеску-Арборе от Румъния и Салваторе Русо от Италия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!