2106 четения

След 20 години търновка разбра, че е наполовина италианка, и тръгна да търси баща си

Паола Витанова вече три пъти е ходила до Верона, но засега не е открила никаква информация за биологичния си родител

 

„Винаги съм знаела, че има нещо различно в мен и че се отличавам от останалите по темперамент, маниери, излъчване и характер. В тийнейджърските си години станах голяма почитателка на романтичната италианска музика и кино. Прехласвах се по експресивния италиански език и дори принудих мама да ме запише на езиков курс. Овладях италианския без проблем“, с тези думи започва разказа си Паола Витанова от старата столица, която се оказва, че е плод на забранена българо-италианска любов. Едва преди около две години научила, че биологичният й баща е от Верона, и скоро след това тръгнала да го търси. Твърди, че изобщо не била изненадана от истината за произхода си и бързо простила на майка си, че е премълчавала тази информация. Казва, че обича баща си, въпреки че не го познава, и ще направи всичко възможно, за да го открие и да компенсира изгубеното време.

През пролетта на 2017 година Паола случайно открила в мазето няколко стари снимки на майка си, на които позирала с непознат мъж. Когато я попитала кой е този човек, майка й се изчервила и не успяла да даде смислен отговор. Това провокирало любопитството на младото момиче и пренасочила въпросите към баба си. Ситуацията се повторила и това й дало ясен знак, че има нещо в миналото, което е важно, но всичките й близки премълчават.

„Един ден чух разговор между родителите ми, в който говореха за някой си Лука. Споменаха нещо за Италия и когато влязох в стаята, веднага замълчаха. Подозирах, че има някаква сериозна семейна тайна. Измъчвана от терзания, накрая попитах в прав текст майка ми какво е това, което не знам. Все пак вече бях на 18 години и съм голям човек, а не дете. Уверих я, че каквото й да е, ще подходя с разбиране и толерантност. Тя мълча няколко минути, разплака се и накрая призна, че истинският ми баща е италианец, с когото е имала връзка, но се разделили, преди да разбере, че е бременна“, сподели Паола.

Новината я шокирала, но й помогнала да разбере всичко онова, което през годините вътрешно я карало да се чувства неразбрана и не на точното място.

„Разбира се, интересуваше ме най-много защо не са останали заедно. Майка ми ми обясни, че навремето ходила на гурбет в Италия и се запознали. Родителите на баща ми не са искали той да се жени за чужденка и не я приемали за тяхна снаха. Въпреки това той се противопоставил на волята им, но тя не искала да се омъжи за него без благословията на родителите му. Била убедена, че цял живот ще бъде неодобрявана и това ще попречи на щастието им. Затова се разделили. След това тя се върнала в България, загубили връзка и разбрала, че е бременна“, разказва 20-годишната търновка.

Паола не спряла да нарича пастрока си татко и твърди, че въпреки истината ще продължава да го обича и уважава. Именно той я подкрепил в идеята да потърси биологичния си родител.

През лятото същата година цялото семейство отишло на почивка във Верона с ясната цел да открият Лука. Отишли на адреса на италианеца, който майка й знаела, но в къщата вече живеели други хора. Разпитали доста местни, но не получили никаква информация. Върнали се с празни ръце, но не й с пречупена мотивация. Паола пътувала отново за Верона няколко месеца по-късно с приятелки. За нейно съжаление, и този път не успяла да открие баща си, но се чувствала прекрасно в Италия, сякаш е у дома си и никога не го е напускала.

„През изминалото лято отново отидох до Верона. Ходих даже до кметството, за да потърся информация в регистрите. Служителите бяха много любезни, но ми обясниха, че нямам право на такива данни. В крайна сметка не го намерих. Той сега трябва да е на 52 години, вероятно е създал друго семейство и следователно имам братя или сестри. Ще продължавам издирването и вярвам, че един ден ще мога лично да му кажа: „Татко, обичам те!“, мечтае търновката.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *