625 четения

3500 първокурсници положиха студентска клетва във ВТУ

Вузът започна своята 56-а учебна година

 

С ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА БРАТЯТА КИРИЛ И МЕТОДИЙ ВЧЕРА ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“ БЕШЕ ОТРИТА НОВАТА АКАДЕМИЧНА УЧЕБНА ГОДИНА, която е 56-а за вуза в старата българска столица.

Домакин на празника беше ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов, който посрещна студентите, преподавателите и гостите. До него на официалната трибуна застанаха народният представител Станислава Стоянова, посланици, културни аташета и дипломати от девет посолства в нашата страна. Сред тези, които уважиха празника на великотърновските студенти, бяха Негово Превъзходителство д-р Ахмед ал Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Палестина и доайен на Дипломатическия корпус в България, извънредните и пълномощни посланици на Кувейт, Кралство Мароко, Обединените арабски емирства, Сирийската арабска република, Ирак, културният аташе на Китай, делегации от Тверския държавен университет и от Международния славянски университет в Северна Македония.

„На днешния ден прага на университета прекрачват младостта, радостта, усмивката, звънливият смях. Всичко това трябва да ни радва, защото е доказателство, че младите хора остават тук, както се пее в една популярна и обичана песен от български филм „Оставаме!“. Надявам се, искам го.

„Скъпи студенти, уверявам ви че вашите преподаватели и хората, които ще се грижат за вас от администрацията, ще вложим всички усилия, за да се чувствате добре във Великотърновския университет. В този университет, който се намира на свещено място“, каза в словото си ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов. Той благодари на всички гости, които са приели поканата му да присъстват на откриването на учебната година.

След него от името на всички дипломати говори доайенът на Дипломатическия корпус в България Негово Превъзходителство д-р Ахмед ал Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Палестина.

3500 ПЪРВОКУРУСНИЦИ ПРЕКРАЧВАТ ПРАГА НА УНИВЕРСИТЕТА ТАЗИ ГОДИНА. Преди да се срещнат със своите преподаватели и ръководителите на факултетите, младите хора се заклеха тържествено да бъдат достойни студенти на Великотърновския университет. Автор на клетвата е поетът и драматург Радко Радков, кавалер на френската култура и двукратен носител на Наполеоновата награда „Солензара“.

След официалното откриване във фоайето пред зала „Европа“ беше открита изложбата „Изкуството като дипломация“. Тя е съвместен проект на 30 посолства в България и художничката Петя Илиева, която е родена във Велико Търново и е възпитаник на Великотърновския университет. Експозицията показва фотоси на колажи в хармонична симбиоза между българското и характерното за страни от Европа, Азия, Африка и Америка. Целта на артпроекта е чрез вплитането на традиционни мотиви от различни краища на света да се покаже, че макар и различна, културата в различни части на света може да носи сходство във формите и комбинациите на фолклорните мотиви. По този начин Петя Илиева представя и популяризира образците на нематериалното културно наследство на страните.

„От 10 г. се занимавам с представянето на България и фолклора ни по света. Където и да отида, чувам едно и също: „О, това е толкова сходно с нашата история или нашето изкуство“. Така че тази изложба беше съвсем естествен финал на моите 10-годишни занимания. Исках и българите да го разберат – че всички сме много еднакви“, каза Петя Илиева, която е завършила магистратура по живопис и естетика във ВТУ, а след това в София и докторантура „Българското изкуство и фолклорът като международни мостове и културна дипломация“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!