Местни избори 2019

Ехо от дебата по Нова телевизия

Даниел Панов: „Старата столица ще се нареди сред европейските конферентни центрове“

 

Настоящият кмет и кандидат за трети мандат Даниел Панов изтъкна ефективното взаимодействие на Общината и държавните институции в решаването на един от най-важните въпроси за градовете с многобройни паметници на културата – тяхното опазване и поддържане. Въпреки законовите пречки през последните години в историческата част на старопрестолния град бяха обновени и спасени от разрушаване редица ценни сгради. Общината е изготвила единни силуетни планове и подкрепя собствениците на старини в тяхната поддръжка, но тези усилия не изключват необходимостта от задълбочено познаване на проблемите и от страна на народните представители, в чиито ръце е промяната на нормативната база.

Панов разясни и на своите опоненти напредъка по изграждането на нов градски център на мястото на бившето военно училище. Велико Търново е единственият град в последния половин век, който отваря за инвестиционен интерес подобна атрактивна територия. Общината проведе международен конкурс, в който участваха над 60 авторски колектива от 15 държави, и идейното проектиране на територията вече е факт.

Осигурени са и европейски средства за изграждането на нов експозиционен център, който ще разшири възможностите за туристическо предлагане в града и ще нареди старата столица сред европейските конферентни центрове.

Даниел Панов не скри разочарованието си от липсата на задълбочено познаване на проблемите на града и съществуващите законови механизми за тяхното решаване у част от своите опоненти, но запазва надеждата си, че до края на кампанията ще имат възможност да опознаят Велико Търново.

 


 

Весела Лечева предложи нова визия за Велико Търново и не спести истината за състоянието на общината в пряк дебат със своите опоненти

 

„Търново има нужда от различно управление и нова енергия. Управление, което има размах и характер. Градът има нужда от икономически растеж.“ Това каза кандидатът за кмет на Велико Търново от Коалиция „БСП за България“, АБВ, „Движение 21“ в дебат по Нова телевизия, в който участваха и Даниел Панов – ГЕРБ, и Милен Михов – ВМРО. „Всички политици сме длъжници на младите и възрастните хора“ припомни Весела Лечева и поздрави великотърновските студенти и академична общност, която откри новата академична година на 1 октомври, както и всички, които отбелязват Международния ден на възрастните хора.

„Велико Търново е ВЕЛИКО заради това, което оставиха нашите предци. Сега реалността е друга. В момента доходите в Търново са под средните за страната. Това е заради липсата на икономически и управленски капацитет, заради невъзможността да се дефинират икономическите възможности на града. Кои са предимствата, които могат да дадат перспектива? Това е туризмът като индустрия, за който трябва стратегия и план. Той може да бъде основен поминък и може да носи добри доходи и възможности за всеки. Туризмът води след себе и съпътстващи индустрии като хранително-вкусова и лека промишленост и земеделие. Днес един турист за своя престой оставя 65 лева в Търново. Това е четири пъти по-малко от средните нива за България. Сега на година постъпват 5 милиона лева от тези приходи, ако стигнем средни нива, ще влизат 25 млн. лева. Това ще повиши икономическия стандарт, което ще даде възможност и за подобряване на инфраструктурата, и за нова социална политика – към деца, младежи и възрастни хора. Кметът трябва да отваря нови икономически хоризонти“, категорична е Весела Лечева по първата тема от дебатите „Доходи, икономика и социална политика.

„Културно- историческото наследство на Търново е най-ценният капитал на града като духовна и историческа столица. Но зад тази табела трябва да стоят конкретни решения. На първо място е общинска стратегия за развитие на културно-историческия туризъм. Пропуснати са възможности да се използват различните европейски средства. Категорична е Весела Лечева. „Ако правителството и кметът имаха ясно формулирани приоритети те можеха да разпишат една програма за финансиране, как да опазят и възстановят културно – историческото наследство на Търново“, категорична е Весела Лечева по втората тема „Инфраструктура и опазване на културно-историческото наследство“.

„През 2015 година г-н Панов обеща и пое ангажимент пред търновци, че ще направи нов транспортно-комуникационен план на града, ще направи проект и първа копка на Старото военно училище, обеща нова обществена и пешеходна зона, обеща завършен воден цикъл. През 2019 г., Вие, г-н Панов, обещавате същото. И нищо от това, което сте обещали, не е изпълнено. За Старото военно училище има един лист хартия за един идеен проект и това е. И само да дам пример за движението в Търново. На кръстовището пред кино „Искра“, което е в центъра на града, организацията на движение беше променена през 1981 г. Там беше поставено едно колче, което и досега е там“, даде пример Весела Лечева.

„Гласувайте с номер 71 на 27 октомври. Няма да ви подведа“, с този призив към своите съграждани се обърна в края на телевизионния дебат Весела Лечева.

 


 

Доц. Милен Михов: „Велико Търново се превръща в център на IT сектора“

 

Не само туризмът е сектор, заслужаващ внимание. Велико Търново се превръща в център на IT сектора и технологиите с висока принадена стойност. На базата на научния потенциал е необходимо създаването на центрове за иновации по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. Такъв трябва да стане Северен централен район и трябва да го направим в Търново, ако не искаме да се случи в Русе, обяви част от визията си за развитието на община Велико Търново доц. Милен Михов, кандидат на ВМРО за кмет на Велико Търново.

Той участва в предизборен дебат по Нова ТВ с други двама кандидати – досегашния градоначалник Даниел Панов (ГЕРБ) и претендента на БСП – Весела Лечева.

В хода на диспута бяха коментирани въпроси, свързани с демографията. Доц. Михов отбеляза, че с активна политика и правилен механизъм в предучилищното възпитание и образование може да се намери решение за демографския проблем. И даде като пример кмета на община Златарица Пенчо Чанев, който е въвел безплатните детски градини. Това е направил през първия си мандат и Славчо Атанасов в Пловдив.

„Когато има изградени комунални услуги, никой няма да си зареже имота, а ще го поддържа“, засече Михов застъпената теза на Даниел Панов по отношение на инфраструктурата, че голяма част от къщите в старата част на града не можели да бъдат ремонтирани, тъй като в тях никой не живеел, а собствениците били много и това затруднявало комуникацията с тях.

Доц. Михов даде за пример живеещите на ул. „Поборническа“ в кв. „Варуша“ в Стария град и заяви, че към тази част на Велико Търново трябва да се отнасяме като към „жив град“, защото и там живеят хора, които искат и имат право ежедневно да ползват комунално-битовите услуги, свързани с редовното сметоизвозване, снегопочистването, транспортните комуникации с по-отдалечените квартали.

По отношение на инвестициите и транспорта Милен Михов поясни, че финансирането на изграждането на магистрала „Хемус“ от София до Велико Търново е гарантирано и до 2023 г. тя ще е готова. Това ще засили туристопотока. В тази връзка е наложително изграждането на паркинги, които да поемат трафика, а по думите му „туризмът е комплексен продукт“ и към момента автобусите паркират в нарушение, а не на новоизградения паркинг под Царевец, защото не е удобно.

Като кандидат за кметския пост доц. Милен Михов заяви, че преди 22 г. е започнал като общински съветник и оттогава ВМРО има трайно присъствие в местната власт. Затова не се притеснява и се чувства подготвен за попрището на кметския стол. А целите, които са си поставили със своите другари от листата за общински съветници, е да работят по-бързо и да стигнат по-далеч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *