Италианката Марта Верекия спечели голямата награда в конкурса „Сребърна Янтра“

ИТАЛИАНКАТА МАРТА ВЕРЕКИЯ СПЕЧЕЛИ ГРАНПРИ ОТ 17-ИЯ МЕЖДУНАРОДЕН МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СРЕБЪРНА ЯНТРА“, който се проведе през уикенда във Велико Търново. Марта си тръгна със статуетката, изработена от Чавдар Велчев и Адриан Новаков и с премия от 1000 евро, осигурени от Сладоледена фабрика „Дени” във Велико Търново. Италианката, която е участвала и в „Гласът на Италия“, идва за втори път в старата столица и за втори път се състезава в конкурса „Сребърна Янтра“. Трофеят в категория Family Group отпътува тази година за Словения, спечелен от майка и дъщеря Барбара и Шпела Йезовшек.

80 индивидуални изпълнители на възраст от 5 до 25 години и 10 пеещи семейства от 12 държави от 3 континента се състезаваха във Велико Търново в продължение на три дни.

Наградата на кмета на община В. Търново, който е и патрон на конкурса, стана притежание на Александра Златева от Разград. Най-малкият участник в конкурса бе 5-годишната Рейчъл Май от Китай, която във В. Търново навърши 6 години. На Рейчъл се падна честта да открие и галаконцерта в МДТ „Константин Кисимов”.

Комплексни победители в отделните възрастови групи станаха Мерелин Марчитан (Молдова), Максим Ялнъзов (Варна), Юлия Телеука (Молдова) и Виктория Главчева (Хисаря).

Наградите за най-добро изпълнение на българска песен извоюваха Кристина Енчева от Г. Оряховица, Жени Кринчева от София, Димитрина Германова от Добрич и Габриела Йорданова от Русе.

Детското жури, съставено от възпитаници на ДЕС „Румина”, присъди своите награди за артистичност на Ралица Младенова от Лом, Жаклин Костадинова от Бургас, Доминик Симионеску от Румъния и на Теодор-Октавиан Андрей от Букурещ.

През януари 2020 г. за първи път у нас ще се проведе национална селекция за участие в големия МК „Славянски базар” 2020. На журито на „Сребърна Янтра” бе гласувана честта и доверието да даде 5 номинации за участие на български изпълнители във финалната фаза на селекцията. Номинации получиха Кристина Неделчева, Жаклин Костадинова, Белослава Костадинова и Рая Петкова в групата до 12 години, както и Александър Петров – 18-30 години.

„Концерт „Добре дошли“, мастерклас с маестро Роко Палацо, среща с Камелия Тодорова, шоуто „Звук и светлина”, Вечер на приятелството, екскурзия до Стария град и Арбанаси бяха само част от съпътстващата културна програма на конкурса.

„Предварителната селекция за „Сребърна Янтра” е била доста сериозна. За първи път съм в журито на конкурса, но съм впечатлена от виското ниво и професионализъм на всички финалисти. На нас ни беше много трудно да определим лауреатите. Бих искала българските участници да помислят върху репертоара си, защото има толкова много български песни, които заслужават да бъдат изпети, а не да се повтарят само няколко”, каза Камелия Тодорова, която беше председател на международното жури.

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *