Великотърновка с три медала от балканиада след пауза от половин век

Три медала от Балканиадата за ветерани по лека атлетика в Букурещ донесе великотърновката Кина Павлова. Над 700 състезатели участваха в XXIV Балкански игри, провели се на лекоатлетическия стадион „Йоланда Балаш“ в румънската столица.

Кина Павлова спечели златни медали на хвърляне на чук и на диск в своята възрастова група 70 – 74 години, като добави и сребърно отличие на копие. Двата златни и сребърният медал белязаха нейното завръщане към спорта след цели 50 години. Тя е сестра на Иван Павлов, който още 1967 г. е обявен за Спортист N 1 на Великотърновски окръг, през 1969 г. става балкански шампион на копие, а след спортната си кариера е един от най-добрите треньори в този спорт у нас. Той е подготвил много елитни състезатели, в това число и световната рекордьорка в дисциплината хвърляне на копие Антоанета Тодорова-Селенска.

Кина Павлова бе подготвяна за балканиадата от треньора Никола Гунчев. Самият той не успя да вземе участие в Букурещ поради здравословни причини. 77-годишният ветеран е завършил Висшия институт по физкултура в Киев и още се състезава активно.

Със спечелените отличия Кина Павлова стана първата жена от 25 години насам при ветераните, донесла медали от балкански игри. Амбициите и вече са насочени към следващата балканиада, която ще е през септември 2020 г. в Албания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *