5039 четения

Чували ли сте за „златна кръв“ – най-рядката кръвна група в света?

Кръвната група е най-важната информация, която трябва да получи лекарят ви, ако се налага да бъдете кръвопреливани. Поради тази причина съществува така наречената съвместимост между кръвните групи, поради която не всяка кръв е годна за всеки. Не само че няма да му помогне, а може сериозно да му навреди. Ако например човек е с отрицателен резус фактор и получи кръв от донор с положителен, техните антитела реагират чрез откриване на клетки, несъвместими с тяхната кръв, което е животозастрашаващо.

Освен познатите ни кръвни групи (А +, А-, В +, В-, АВ +, АВ-, О + и О-) съществува обаче и т.нар. „златна кръв“ ,  която тече във вените на по-малко от 50 души в света. Нейното научно название е нулев Rh фактор и не съдържа близо 99% от антигени, характерни за останалите хора. Тази кръвна група е открита за първи път през 1961 г. в жена от аборигенско племе. Оттогава в цял свят са известни само 43 случая на хора с нулев Rh фактор. Нарича се „златна кръв“, защото може да бъде прелята на всеки с рядка кръвна групи в Rh системата или с Rh отрицателен фактор, но тъй като съществуват едва 9 активни донори, се прилага само в крайни случаи.

Макар че съхраняваната в банките кръв е анонимна, са познати случаи, в които учените се опитват да проследят донорите, за да поискат кръвни проби за своите изследвания поради чисто научен интерес към редкостта на този феномен.

От друга страна, носителите на нулев Rh фактор са в доста неизгодна позиция, защото при нужда от кръвопреливане, те могат да получат само подобна на своята кръв – почти мисия невъзможна и поради ограничения брой донори, и поради транспортирането на тази кръв, тъй като носителите й живеят из целия свят, на различни континенти. Затова са насърчавани да даряват кръв като резерв за самите себе си, като гарант за собствения им живот.

Източник: obekti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *